Своє 50-річчя керуючий справами УПЦ відзначає на малій батьківщині в Закарпатті

Своє 50-річчя керуючий справами УПЦ відзначає на малій батьківщині в Закарпатті
Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) 25 серпня відзначає своє 50-річчя на батьківщині, на Закарпатті, в селі Чумальово Тячівського району, в оточенні рідних і близьких людей.

 

В кінці липня в Києві відбулися урочистості на честь преподобного Антонія Печерського. Привітати владику Антонія з Днем ангела прибули представники Помісних Православних Церков, багато з яких знають його давно і тепло з ним дружать.

Центр інформації УПЦ напередодні 50-річчя керуючого справами УПЦ зв'язався із зарубіжними архієреями, надавши їм можливість привітати митрополита Антонія і розповісти про свою багаторічну дружбу з ювіляром.

Митрополит Кітрусскій, Катерининській і Платамонская Георгій (Елладська Православна Церква)

ВЛАДИКА МАЄ тверду віру ВО ХРИСТА І РОЗУМІННЯ ВАЖЛИВОСТІ СВОЄЇ ЦЕРКОВНОЇ МІСІЇ

Митрополита Антонія я зустрів вперше, коли він приїжджав в місто Верия, для участі в святкових урочистостях з нагоди дня пам'яті святого апостола Павла. Я тоді був архімандритом і служив в Верійського митрополії. З тих пір ми зустрічалися багато разів і в Києві, і в Греції. Коли я став митрополитом в 2014 році, владика Антоній брав участь в моїй інтронізації в місті Катеріні.

Митрополит Антоній як ієрарх - священнодостоен. Як християнин, владика Антоній має тверду віру в Христа і розуміння важливості своєї церковної місії.

Служіння, яке здійснює митрополит Антоній в якості керуючого справами Української Православної Церкви і в якості ректора КДАіС, є визнаним в усьому Православному світі.

Я братськи бажаю, щоб Господь дарував митрополиту Антонію здоров'я, сили і терпіння на многії літа, щоб він здійснював архієрейське служіння і виконував свої адміністративні та академічні обов'язки.

Архієпископ Вроцлавський і Щетинський Георгій, православний ординарій Війська Польського, проректор Християнської теологічної академії в Варшаві (Польська Православна Церква)

ЙОГО РІШЕННЯ - ВЕЛИКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД БОГОМ, Церквою І ІСТОРІЄЮ

З митрополитом Антонієм я познайомився під час візиту до Польщі у 2008 році Блаженнішого Митрополита Володимира. Владика Антоній був тоді архієпископом. У Польщі владика Антоній запам'ятався нам простим і скромним, владика виявляв справжнє смирення.

Після цього ми зустрічалися багато раз в Києві і майже щороку у Велику Суботу в Єрусалимі, куди ми, кожен зі свого Церкви, приїжджаємо за Благодатним вогнем.

Я завжди з особливою повагою ставлюся до людей, які не шкодуючи свого часу і сил служать Церкви Христової. Митрополит Антоній несе титанічна подвиг, крім єпархіального життя є керуючим справами Української Православної Церкви і ректором Київських духовних шкіл.

Я переконаний, що це по-людськи важко, але це можливо в разі покірливої ??слухняності Церкви. У владики воно, безумовно, є і тому він справляється з усім.

Послуху, які несе митрополит Антоній, виходять за межі внутрішнього життя УПЦ. Владика відповідає за майбутні кадри для церкви. Кожне рішення вимагає від нього усвідомлення великої відповідальності, яку він несе перед Богом, Церквою та історією.

Митрополиту Антонію бажаю багато допомоги Божої в несенні церковних послухів. По-людськи бажаю владиці багато здоров'я і хоча б трохи часу для відпочинку. Як побратим в архиерейства намагаюся завжди молитовно пам'ятати про владику, усвідомлюючи, що молитва є найдорогоцінніший дар і джерело невичерпної благодаті Божої, а вона дорожча і найсильніше.

Митрополит Тамасскій і Орінісскій Ісайя (Кіпрська Православна Церква)

МИ БУЛИ СТУДЕНТАМИ, ЙОГО завжди турбуються МАЙБУТНЄ ЦЕРКВИ В УКРАЇНІ

Я зустрів Його Високопреосвященство митрополита Антонія як студента під час навчання в МДА в 90-х роках. Я пам'ятаю зустріч з цим високим і худим ченцем з України, і я був вражений його смирення і хорошим манерам. Я пам'ятаю, як багато він розпитував мене о нашого церковного життя на Кіпрі, і він сказав мені, що любить нашого святого Спиридона Триміфунтського. Ми пили кіпрський кави і вели прекрасні духовні бесіди.

Він завжди дуже ввічливий, я пам'ятаю, як він любив молитися і відвідувати всі богослужіння в академії і Троїце-Сергієвій лаврі. Його завжди турбувало майбутнє Церкви в Україні, і він хотів привернути до Церкви багато молодих людей, щоб вони могли побудувати здорове православне майбутнє. У ті роки він любив дізнаватися про святих в Греції і на Кіпрі, і розповідав мені про святих України, яких він дуже шанує.

Зараз я стежу за його життям і служінням в Українській Православній Церкві і я дуже пишаюся ним. У нього дуже велика любов до всіх людей - ми всі православні християни і діти Церкви.

Він добре відомий Православному світі як дуже здібний адміністратор і богослов. Ми визнаємо всі його зусилля по об'єднанню Церкви в Україні під благословенним проводом Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який також вчить мирної любові і повазі до всіх.

Я бажаю йому усього найкращого в його душпастирських обов'язків, і нехай Бог влаштує йому ще 50 років духовної і плідного життя, щоб прославити Його ім'я.

Архієпископ Верейський Євгеній (Решетніков)

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І лагідністю ДОПОМАГАЛИ ЙОМУ В БАГАТЬОХ СКЛАДНИХ СИТУАЦІЯХ

Це сталося після надходження митрополита Антонія в Московську духовну семінарію в 1988 році. Я за рік до цього закінчив Московську духовну академію і проходив послух при ній. Але близько спілкуватись ми почали тільки з 1995 року, коли я став ректором МДА, а владика Антоній незабаром після цього - помічником ректора з представницької роботи і завідувачем Церковно-археологічним кабінетом академії.

Несучи ці слухняності, владика Антоній відрізнявся відповідальністю і вдумливим ставленням до дорученої справи. Ніколи не метушився і - що дуже непросто на такому послуху - був з усіма лагідний. Ці чудові якості допомагали йому в багатьох складних ситуаціях і, як думаю, саме вони і дозволили владиці Антонію досягти таких високих ступенів церковних служіння.

Що значить служіння Керуючого справами УПЦ і ректора КДАіС в наші дні? Яка його місія для Церкви і суспільства? Це - слухняності з особливо високою відповідальністю.

Як один з найближчих помічників Предстоятеля УПЦ, він знаходиться в курсі всіх справ загальноцерковного характеру, в усьому розділяє праці Блаженнішого Митрополита Онуфрія, яку годує багатотисячні паству.

Послух ректора Київської духовної академії і семінарії не менше значимо: він відповідає за підготовку священнослужителів, стійких до спокус світу цього. Це завдання не з легких, і відповідальність велика, тому що сьогоднішні учні - це завтрашні священнослужителі, наше майбутнє.

В цьому і велика місія для Церкви і суспільства - підготувати пастирів, гідних свого високого покликання, пастирів здатних перетворити й Церква і суспільство.

П'ятдесят років - особливий поріг в життя. Уже є певний досвід, але разом з тим ще є сили і енергія. У зв'язку з цим хотілося б побажати владиці за молитвами його небесного покровителя, засновника руського чернецтва преподобного Антонія Печерського, духовної стійкості і міцності.

Єпископ Бежецкий і Весьєгонського Філарет (Гаврин)

Поєднує в собі кращі ЯКОСТІ ЧЕНЦЯ-аскета, УЧЕНОГО-БОГОСЛОВА І ПРЕКРАСНЕ АДМИНИСТРАТОРА

Вперше я зустрів владику Антонія в 1996 році, будучи студентом випускного курсу університету. Наша коротка зустріч і знайомство відбулися в кабінеті секретаря вченої ради МДАіС архімандрита Платона, до якого я приїхав під час Великого посту зі своїми знайомими.

Владика в той час, будучи ще в сані ієромонаха, несла відповідальний послух помічника ректора. Запам'яталися його строгість, підтягнутість і тактовність у спілкуванні з оточуючими. Пізніше, коли я вже став вчитися і нести послух у Великій келії преподобного Сергія, спілкування з владикою Антонієм стало більш тісним.

Хочеться відзначити, що він завжди дуже гармонійно поєднував і поєднує в собі кращі якості ченця-аскета, вченого-богослова і прекрасного адміністратора, а також вміє знаходити спільну мову з кожним, хто до нього звертається. Багато відзначали і відзначають його вимогливість і строгість. Але при цьому кожен, хто хоч раз спілкувався з владикою, усвідомлює, що ці його якості, так необхідні для затвердження порядку в церковному житті, виходять, перш за все, від строгості до самого себе.

Коли він їхав до Києва з МДА, то одним з подарунків від вдячних студентів, який був йому вручений, був невеликий альбом, невелика зошит. У ній були записані «крилаті» вислови, які він виголошував на лекціях і в спілкуванні зі студентами. Ці вислови, в силу своєї глибини, ємності, влучності і повчальності, особливим чином лягали на серце слухачів і передавалися від старших студентів молодшим.

У нинішніх зовнішніх умовах служіння Православної Церкви - це подвиг сповідання. Ті послуху, які несе Владика Антоній, вимагають величезних душевних і тілесних сил, мудрості і накладають величезну відповідальність перед Богом і народом за все те, що відбувається в Церкві.

Служіння Богові і людям, збереження і утвердження Святого Православ'я, виховання нових робітників на ниві Христовій - це те, що перш за все відображається в служінні митрополита Антонія. І в архипастирських працях, і в адміністративному слухняності, і в науковій діяльності, він нам всім показує дуже повчальний приклад у відношенні до всього і до всіх з належним увагою і повагою. Адже в житті Церкви не буває речей головних і другорядних.

Вибір мого чернечого шляху, до якого я йшов досить довго, багато в чому пов'язаний з тим, що перед моїми очима був життєвий приклад чернечого служіння владики Антонія. Мені хочеться подякувати йому за служіння, просто за те, що він є.

Я хочу побажати йому допомоги Божої в несенні такого нелегкого хреста, побажати йому добрих помічників, уважних і вдячних студентів. Щоб він завжди залишався таким же доступним архіпастирем, що являють приклад ближнім своїм мудрим словом і житієм.

Єпископ Ерзерумском Каїса, вікарій Патріарха Антіохійського (Антіохійська Православна Церква)

МИ ОБГОВОРИЛИ МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕКЛАДУ ДУХОВНИХ книг НА АРАБСЬКА

Під час служіння Божественної літургії в Голосіївському монастирі в день святого Андрія Первозванного в 2016 році у мене була можливість зустрітися з Його Високопреосвященство митрополитом Антонієм.

На наступний день він привітав мене в своєму кабінеті в Київській духовній академії. Під час зустрічі ми обговорили можливість вивчення документів з архівів по випускникам арабського походження, які навчалися в Академії в кінці XIX століття, а також в середині XX століття. Крім того ми обговорили можливість переведення на арабську мову деяких духовних книг, для арабських християн.

Єпископ Бобруйський і Биховський Серафим (Білоножко)

ВЛАДИКА Антоній - НА ПЕРЕДОВИЙ, ВІН СЕБЕ НЕ НАЛЕЖИТЬ, ЙОГО ЖИТТЯ ВСЯ В ЦЕРКВИ І ДЛЯ ЦЕРКВИ

Не можу зараз згадати, як відбулося наше перше знайомство. Швидше за все, це була якась робоча зустріч, пов'язана з нашими обов'язками - його як ректора академії і мене, тоді першого проректора інституту теології Білоруського державного університету.

Таких зустрічей було з тих пір багато: на богословських конференціях, які влаштовуються Біблійно-богословської комісією, якою керував наш митрополит Філарет, колишній Мінський, в рамках Міжсоборної присутності, на архієрейських соборах, також і в Києві, в академії, і в Мінську.

А ось запам'ятався такий сюжет, як зараз, перед очима. У перерві однієї міжнародної конференції, яка проходила в Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини, у так званого Латинського моста, сумно відомого з історії Першої світової війни, на березі річки Босна ми пили каву з владикою Антонієм. Був яскравий сонячний день, про Першу світову ніщо вже не нагадувало, та й конференція проходила під гаслом: «Світ завжди можливий». Як актуальний цей лозунг сьогодні!

Митрополита Антонія я знаю як спокійного, витриманого, інтелігентну та компетентну людину. Він доброзичливий, від нього завжди виходить спокій. Це воістину прикраса нашого єпископату, великий трудівник.

Я не знаю, як вдається владиці поєднувати два таких відповідальних слухняності, кожне з яких дуже і дуже не проста. Служіння ректора - це ж формування і сьогодення, і майбутнього нашої Церкви. Освіта і виховання молоді - і особливо для Церкви - найважливіша з задач. Так що владика Антоній - на передовій, він дійсно собі не належить, його життя вся в Церкві і для Церкви.

Митрополиту Антонію молитовно бажаю натхнення, радості на життєвому шляху його жертовного служіння Богу, Церкві, українському народові. Міцного здоров'я і миру. Многая літа!

Джерело: Центр інформації Української православної церкви

 

25 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів