Загадковий "Чорний замок" є на Закарпатті"

Загадковий "Чорний замок" є на Закарпатті"
Щоправда, сьогодні від нього залишилися одні тільки руїни, які мандрівники можуть знайти на крутій скелі на березі річки Бронька на Іршавщині.

 

На території Іршавського району, недалеко від села Бронька, знаходяться останки однієї з найзагадковіших фортець Закарпаття – Бронецького замку.

Про нього відомо дуже мало: перша згадка датована 1273 роком. У грамоті угорського короля Ласло ІV сказано, що фортеця була відібрана у ворогів його батька Іштвана V. Звістку про Бронецький замок знаходимо в грамоті останнього представника роду Арпадовичів – короля Ендре III. Більше письмових даних про фортецю не збереглося.

Легенда ж описує неприступний «Чорний замок» на крутій скелі на березі річки Бронька, звідки кривавий лицар-розбійник Бринда робив набіги на чужі володіння, грабував і знущався над простим людом. Бринда їздив на зловісному триногому коні (Татош), який стрибав з гори на гору і був непереможний, доки народ не покликав на допомогу мукачівського князя Федора Корятовича (? – 1415). Мудрий князь перехитрив лиходія Бринду. Він велів зібрати з усіх навколишніх сіл усіляку худобу і птицю: биків, кіз, овець, свиней, качок, гусей та курей. Після чого озброєні селяни і дружинники запалили смолоскипи і погнали худобу прямо на замок. Піднявся нелюдський рев, всюди горіли вогні, щось химерне насувалося на фортецю. Чорний лицар злякався до смерті і втік, а Бронецкий замок упав під натиском народного гніву, і з тих пір лежить в руїнах.

Руслан Фатула, «Карпатський об’єктив»

 

26 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів