Дещо про нові лісові маршрути та розвиток лісової галузі на Закарпатті

Дещо про нові лісові маршрути та розвиток лісової галузі на Закарпатті
Начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга розповів про один із головних скарбів краю - лісову галузь.

 

В інтерв'ю для ТРК «Перший кабельний» у програмі «З перших вуст» головний лісівник краю розповів про пріоритети роботи працівників лісової галузі, державне фінансування галузі, кадрове забезпечення, використання лісу в якості туристично-рекреаційного ресурсу. А також головний лісівник розвіяв стереотипи про працівників лісового господарства, які штучно сформовані в суспільстві та поділився досвідом, як саме депутатська діяльність відбивається на роботі керівника ЗОУЛМГ.
 
Ламаємо старі стереотипи - формуємо новий погляд на працівників лісової галузі
 
- Знаємо про стереотипну думку, що лісівники тільки крадуть ліс. На Вашу думку, чому так склалось і що потрібно зробити, аби критики було менше?
 
«На якомусь етапі працівники лісового господарства закрилися і тим самим втратили інформаційний контроль. Задля того, щоб поламати старі стереотипи, які штучно навіяні в суспільстві, треба більше спілкуватися з пресою, з громадськістю і давати якомога більше про роботу працівників лісової галузі. Наразі ми це робимо кожен день. І я певен, що Ви то відчуваєте і бачите. Щоденно ми подаємо інформацію в пресу в форматі прес-релізів та інтерв'ю, як моїх, так і заступників та простих лісівників. Ми стараємося пояснити і показати ту роботу, яку проводимо в лісі».
 
Гроші та бюджетне фінансування
 
- Чи є достатнім бюджетне фінансування ЗОУЛМГ в цьому році? Скільки відсотків від норми становить?
 
«Державного фінансування для працівників лісового господарства немає зовсім. Державне фінансування є тільки для працівників апарату управління, а це всього 40 чоловік. Також бюджетне фінансування передбачено для працівників НПП «Зачарований край», тобто для того підприємства, яке не веде господарську діяльність. Всі інші підприємства не мають ані жодної копійчини державного фінансування».

 - Чи вистачає коштів?
 
«Ми стараємося працювати аби грошей вистачало, як на зарплату працівників лісової охорони, так і на основні лісогосподарські заходи, які ми проводимо в лісі. Так, грошей вистачає, але було би дуже добре, якщо б держава змогла профінансувати такі заходи, як будівництво лісових доріг, протипожежні заходи, охорону лісу. Знаючи, який наразі складний час, ми відносимось до питання фінансування із порозумінням».
 
Кадри вирішують все!
 
- Чи вистачає управлінню висококваліфікованих кадрів?
 
«Наразі в нас є достатня кількість навчальних закладів, які надають змогу отримати освіту інженера лісового господарства. У першу чергу ми маємо Національний лісотехнічний університет у Львові - потужний університет і кузня кадрів, який випускає кваліфікованих спеціалістів для наших держлісгоспів. У Закарпатській області фах лісівника можна отримати в Ужгородському національному університеті та Хустському лісотехнічному коледжі. Це хороші заклади, які дають відповідні знання нашим дітям. На сьогоднішній день бракує працівників виробничих професій, таких як оператор-гідроманіпулятора, токарь та тракторист. Ми намагаємося зберегти старі кадри, які можуть навчити молодих спеціалістів, адже кадри вирішують все. Однак загалом, все ж таки, інженерів та працівників лісової охорони вистачає, як вистачає і бажаючих працювати в лісовій галузі. За одне робоче місце змагаються троє охочих».
 
Валерій Мурга:«Я - екотурист!»
 
- Ліс - це не тільки дрова і палива, а ще й туристично-рекреаційний ресурс. Чи активно розвивається екотуризм та туристичні лісові маршрути?
 
«Зараз у цьому напрямку ми почали багато робити й приділяти питанням екотуризму та розбудові туристично-рекреаційних пунктів значну увагу. Більшість баз відпочинку розміщені біля лісу і ми, як вартові лісу, раніше займалися тільки лісовідновленням, охороною лісу, доглядом, але ми відчуваємо, що туристично-рекреаційний бізнес розквітає і лісівники почали більшу увагу приділяти організації місць для відпочинку.
 
У тому, що Закарпаття користується високою популярністю серед туристів Я переконався сам особисто під час останньої поїздки далеко в гори. Під полониною, на полонині і глибоко в лісі ми зустріли гостей нашої області й це мене надзвичайно дуже порадувало. Варто відзначити, що у нас багато туристів, які культурно відпочивають. Немає великої кількості сміття і є правильне поводження в лісовому масиві. А це говорить про те, що на Закарпатті формується культура ековідпочинку. А ми в свою чергу створюємо для туристів комфортні умови на природі, в лісі, де можна відпочити разом з усією родиною. Разом із департаментом Мінекономрозвитку ми включилися в роботу з маркування і знакування туристичних шляхів. Крім того, лісівниками вже зроблено понад 100 нових зон відпочинку у лісовому фонді в цікавих місцях, пов'язаних з історичними подіями, а також життєдіяльністю історичних особистостей і національних героїв. Екотуризм - це не новомодне слово, а новий поштовх до розвитку краю. Я сам особито екотурист».
 
Джерело: Закарпатське ОУЛМГ

 

31 серпня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів