Фестиваль сотні дронів та шаленої швидкості вперше приймає Ужгород

Фестиваль сотні дронів та шаленої швидкості вперше приймає Ужгород
Сьогодні на території Ужгородського замку розпочався перший в Україні культурно-технологічний фестиваль «Dronevar» та Чемпіонат Східної Європи з дрон-рейсингу.

 

Кращі дрон-рейсери з різних регіонів України приїхали на Закарпаття. Окрім того, в Ужгород на змагання завітали учасники з Угорщини та перший чемпіон світу з перегонів дронів австралієць Чед Новак. Загалом 32 пілоти та 100 дронів перетворили рів замку на швидкісний технопарк.

Сьогодні і завтра дрон-рейсери братимуть участь у кваліфікаційних відборах та змагатимуться у дрон-перегонах на спеціально облаштованій трасі.

«За результатами перегонів буде визначено трьох кращих дрон-рейсерів, які отримають право долучитися до збірної України на наступному світовому чемпіонаті. Сьогодні на Закарпаття приїхали кращі дрон-рейсери з Києва, Одеси, Запоріжжя, Рівного, Львова, Кролевця (Сумська область), Харкова, Дніпра. Ці пілоти є постійними учасниками змагань різних рівнів, переможцями етапів європейських чемпіонатів. Можна сказати, що свого роду столицею українського дрон-рейсингу є місто Київ, а ось кращі пілоти мешкають у Києві, Рівному, Запоріжжі та Одесі», – розповів співорганізатор заходу, представник Всеукраїнської асоціації дрон-перегонів Ілля Дашивець.

Хоча співорганізаторами грандіозного заходу виступила ГО «Культурна платформа Закарпаття», однак закарпатські власники дронів участь у змаганнях не беруть. Відвідувачі фестивалю жартували, що дрони-учасники надто швидкі і маленькі. «Вони ані вантаж не піднімуть, ані весілля не знімуть», – коментували перегони дотепні глядачі. Організатори ж зауважували, що дрони не є рідкістю у краї, але використовують їх, наприклад, для комерційних зйомок. А ось швидкісних пілотів серед закарпатців поки не знайшлося. Та подейкують, що вже наступного року серед учасників можна буде побачити, як мінімум, одного закарпатського дрон-рейсера.

«Цей фестиваль має стати щорічним на Закарпатті. Окрім безпосередньо перегонів дронів захід має і культурно-просвітницьку місію. Ми плануємо «оживити» 14 замків Закарпаття, не залежно від їхнього стану. Йдеться, зокрема, про Невицький замок, замок Шенборна, Мукачівський, Хустський, замок Сент-Міклош, Виноградівський та інші. Ми хочемо привернути увагу до цих архітектурних пам′яток, показати їх у цікавому ракурсі, зокрема дрони це можуть зробити, а фото з землі не завжди розкривають всієї краси. Цього року фестиваль дронів проходить в Ужгородському замку, наступного плануємо цей захід, але дещо у розширеному масштабі, на розвалинах Хустського замку», – зазначив закарпатський співорганізатор заходу, голова ГО «Культурна платформа Закарпаття» Євген Забарило.

Сьогодні учасники проходили кваліфікаційні відбори, результати яких вплинуть на їхній рейтинг у завтрашніх перегонах дронів. Головне під час перегонів – пройти трасу із перешкодами у мінімальний проміжок часу. Попри досвід пілотів, дрони злітали з траси, розбивалися, утримували ушкодження… Але власники жвавих «літунів» одразу реанімували свою техніку й зазначали, що такі форс-мажори є нормою на перегонах.

Завтра на території замку відбудеться фінальна гонка, за якою можна спостерігати як з оглядових майданчиків, так і на великих екранах, які відтворюють усе те, що бачить пілот дрона.

Початок заходів другого дня Чемпіонату – 10.00. Водночас організатори зауважують, що прогнозоване погіршення погодних умов може внести певні корективи у програму заходів, скоротивши їх у часі.

Нагадаємо, що цими вихідними над Ужгородським замком влаштують перегони дронів.

uzhgorod.net.ua

 

02 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів