Ця закарпатська школа має славну більш ніж піввікову історію

Ця закарпатська школа має славну більш ніж піввікову історію
Перший день вересня у Берегівській школі-інтернаті пройшов так само урочисто, святково, як і в сотнях, тисячах навчальних закладів незалежної України – звучав її Гімн, на флагштоці майорів синьо-жовтий прапор, були вітальні слова директора, гостей, дитячі подарунки, вірші школярів тощо.

 

Берегівська спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ст., яку очолює Віталій Яблонський, має славну історію, адже з часу її відкриття минуло трохи більше п‘ятдесяти літ. Училися у ній за цей час відомі на теренах Закарпаття люди. Звісно, заклад специфічний, тож і підхід до педагогічної справи кожного учителя школи-інтернату має бути фаховий. На цих і низці інших актуальних питань акцентував свою увагу керманич навчального закладу, коли завершилося свято першовересневого дзвоника й автор фоторепортажу його розпитував про новації, які в роботі очолюваного ним колективу з‘явилися останнім часом. Звісно, їх чимало, забракне цілої сторінки, аби все це описати. Але найперше назвав цифру 225 – саме стільки учнів сформували колектив і сіли цьогоріч за парти, з якими (включаючи вихователів) займатимуться 63 педагоги. Загалом у цій школі, де того святкового дня ніхто не залишився без уваги, 22 класи – учні з кількох районів (Берегівського, Виноградівського, Хустського, Свалявського, Мукачівського, Іршавського, Ужгородського та інших) здобувають навчання в 11 угорських і стількох українських. Педагогів вистачає, навіть у новому навчальному році колектив поповнили Жанетта Баборцька з Четова, яка вчитиме першокласників, філолог Наталія Шеверя, вчитель англійської мови Крістіна Фролова. Приклад є з кого брати, адже тут працюють досвідчені вчителі, а якщо знадобиться, то заступники директора зі стажем Наталія Гомба та Світлана Стрічек завжди підкладуть плече. Щоби й надалі зберегти традиції під лозунгом "Шанувати дітей, захищати їх із любов‘ю та правдою", вони цю справу вже виконували не один раз.

По завершенні загальношкільної вересневої лінійки, де слово також мала досвідчена педагог-організатор Антоніна Наумчук, яка свого часу займалася передлаптою нашої газети, директор Віталій Яблонський запропонував навідатися в клас, де викладає старший учитель із вищою категорією Світлана Жученко. Чому саме сюди? Зараз пояснимо: цей клас щойно оснастили новими партами та іншими меблями, які придбав і передав департамент освіти Закарпатської ОДА. Що й казати, подія радісна, учні, як і їхні наставники, задоволені. Такий жест із боку влади свідчить, що держава дбає про цю категорію дітей. Сказане ілюструє ще один факт: на базі спеціалізованої школи-інтернату діяв мовний денний табір. А 20 учнів і взагалі побували далеко від рідної альма-матері – аж у Голландії, де кожен юнак чи дівчина з категорії малозабезпечених і багатодітних родин могли з користю відпочити у сім‘ях "капіталістів". Така екскурсійна поїздка не зітреться з пам‘яті ніколи. До речі, з малими берегівчанами "євродороги" торувала педагог-вихователь Олена Солнишкова. Відтак у директорському кабінеті до бесіди приєднується голова профкому Алла Валігурова, яка доповнила думку "шефа" про те, яким чином навчальний заклад підготували до нового шкільного року. Заодно розповіла, які плюси у роботі мають вихователі, адже у цій шкільній інтернатській сфері працює чверть століття. Звернула увагу, що поруч із нею зусилля докладає вихователь-методист Ганна-Марія Погар, яка тут працює чи не найдовший період – із 1964 р. Знаково те, що у трудовій книжці педагога – усього один-єдиний запис. Вона є чудовим свідком багатьох процесів, якими жив і нині продовжує жити цей інтернат. Більше, цікавіше, змістовніше про нього, аніж вона, не розкаже ніхто. 

Першовересневе свято хоча й минає, але воно неодмінно залишиться у серцях усіх тих, хто того сонячного ранку прийшов до школи-інтернату. Чимало може розказати викладач інформатики Віктор Давід, який не тільки озвучує подібного роду сценарії (займався цією справою і нещодавно), але й викладає цей важливий нині предмет. Класи, де встановлені сучасні "компи", уже з першого вересневого дня, слід сподіватися, продовжать "народжувати" для суспільства програмістів і знавців-айтішників. Між іншим, загалом у школі, площа якої понад 5284 кв. м., облаштовано 27 класних приміщень із квадратурою 1380 м. кв., хоча уже найближчим часом інтернатівська "територія" зі своїми 4.8 га. матиме іншу конфігурацію. Справа в тому, що планується спорудити сучасний спортмайданчик зі штучним футбольним полем, вартість якого близько 225 тис. грн., а в далекосяжніших планах – дитсадок з цілодовим перебуванням дітей із малозабезпеченних і багатодітних сімей. Пан Яблонський у сейфі зберігає робочий проект, який має назву "Реконструкція корпусу амбулаторії Берегівської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ст. під дитячий садок". Отже, у життєписі очолюваного ним навчального закладу розпочнеться нова епоха, яка, слід сподіватися, ще більше здружить учнівський, педколективи, громадськість. А, отже, менше клопотів матиме багаторічний друг інтернатівців Олександр Михайлов із місцевого відділу поліції. Бо спорт, за його словами, завжди є притягальнішою силою, ніж сумнівного роду розваги, на які "падкими" бувають діти з інтернату. 

Словом, перший вересень 2017 року уже в історії. До наступного залишається 355 днів! Натомість клопотів попереду – удосталь. Педагогічний і колектив вихователів спеціалізованої школи-інтернату готовий їх вирішувати та втілювати у життя.

Петро КРУК

 

04 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів