На «Закарпатській свальбі» райони області змагатимуться за «Камінь Любові»

На «Закарпатській свальбі» райони області змагатимуться за «Камінь Любові»
Найкращі весільні традиції, звичаї та застільні обряди відтворять на Закарпатті цієї наділі. 10 вересня область вдруге запрошує на колоритний етнофестиваль "Закарпатська свальба".

 

Фестиваль поєднає два райони – Тячівський та Міжгірський. За задумом організаторів, святкування відбуватиметься в кількох локаціях. Наприклад, обряд викупу з хати «молодої» пройде в селі Німецька Мокра, на Тячівщині.  Весілля у традиційному закарпатському стилі  з дотриманням старовинних обрядів (викраденням, танцем  молодої, зніманням вінка та частуванням гостей) гулятимуть у Колочаві (Міжгірщина), в музеї під відкритим небом «Старе село».

Туди шлях весільного кортежу із вершників на конях, бричках та возах проляже по лісовій дорозі, прокладеній минулоріч, де на ескорт чекатимуть «блокпости» радянських «НКВД-стів», німецьких «нацистів» та «бандерівців». Весільні традиції – не єдине, чим розважатимуть гостей під час етнофестивалю. На музичній сцені народні гуляння супроводжуватиме концерт фольклорних колективів.

Родзинкою цьогорічного фестивалю «Закарпатська свальба» стане відзначення району – переможця рейтингу «створення та збереження сім’ї» в області. Статистичні дані укладених та розірваних шлюбів наразі підраховують фахівці територіального управління юстиції. Район, який займає перше місце за кількістю зареєстрованих шлюбів та останнє за кількістю розлучень, отримає від Геннадія Москаля спеціальний приз – «Камінь Любові» – частинку Святої Землі з місця, де відбулось перше християнське весілля. 

Джерело: Офіційний сайт Геннадія Москаля

 

05 вересня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів