Вчора у Львові поховали відому закарпатську акторку Майю Геляс

Вчора у Львові поховали відому закарпатську акторку Майю Геляс
1 вересня 2017 року в Ужгороді на 79-му році життя померла заслужена артистка України Майя Геляс. Вчора вічний спочинок вона знайшла у Львові, поруч зі своїм чоловіком – «першим Гамлетом України» Ярославом Гелясом.

 

Майя Володимирівна Геляс народилася 26 березня 1939 року у сім’ї службовців у місті Воронежі. 1959 році стала студенткою театральної студії при Львівському театрі імені Марії Заньковецької, де вчилася разом з майбутнім корифеєм Богданом Ступкою. Після навчання почала працювала актрисою в Дрогобицькому музично-драматичному театрі, де закохується у вже тоді знаного актора Ярослава Геляса (1916-1992). І хоча між ними була різниця у 23 роки, кохання з першого погляду було таке бурхливе, що невдовзі вони одружуються.

Майя Володимирівна працювала актрисою в театрах Дрогобича, Одеси, Тернополя, Львова, Ужгорода.

За півстолітню творчу біографію Майя Володимирівна виконала понад сто ролей на театральних підмостках. Знялася в головних ролях  у двох кінофільмах «Укртелефільму»за Марком Кропивницьким: «Дай серцю волю, заведе в неволю» (Одарка) та «Чарівна сопілка» (Галька).

Серед пам’ятних сценічних образів у театрі --  Долорес у п’єсі «Камінний господар» (Л.Українка), Лізонька з «Лиха з розуму» (О.Грибоєдов), Гелена – із «Синіх рос» (М.Зарудний), Олеся із «Незабутнього» (О.Довженко).

Знаковою в її театральній кар’єрі стала роль Анни в «Украденому щасті» Івана Франка, де вона грала разом з народним артистом України Ярославом Гелясом та нинішнім заслуженим артистом Ярославом Мелецем.

Майя Володимирівна -Заслужена артистка України (з 1990 р.), лауреат обласної премії імені братів Шерегіїв (2005 р.). Театр був сенсом її життя,і вона йому віддавалася сповна.

uzhgorod.net.ua

 

06 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів