Директор Ужанського нацпарку розповів про причини конфліктів довкола природоохоронної території

Директор Ужанського нацпарку розповів про причини конфліктів довкола природоохоронної території
Сьогодні, 7 вересня, в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, у рамках якої журналісти мали можливість поставити гострі питання директору Ужанського національного природного парку Віктору Бирковичу і частково отримати на них відповіді.

 

Хоч формат прес-конференції перетворився на звіт В. Бирковича про роботу парку, однак присутні розуміли, що головне питання, яке хвилює і цікавить ЗМІ, стосується низки конфліктних ситуацій навколо природоохоронної території.

Масштаби Ужанського національного природного парку, про які тривалий час доповідав його директор, виглядають орієнтовно ось так:

Окрім того, за словами В. Бирковича, на території парку прокладено 42 кілометри веломаршрутів.

«Плануємо також надавати послуги з прокату велосипедів та велоспорядження», – додав Віктор Биркович.

Ще однією важливою інформацією про перспективи розвитку транскордонного співробітництва у межах Ужанського національного природного парку стало повідомлення про можливість відкриття двох піших переходів на кордоні з Польщею (Лубня – Волосате) та Словаччиною (Улич – Забрідь).

«Це мають бути екологічні переходи, виключно для пішоходів, адже з обох сторін кордону розташовані природні парки сусідніх країн… Використання двигунів там недоречне», – наголосив Віктор Биркович.

Водночас, директор нацпарку вважає, що більш реальним є відкриття нового пункту пропуску на українсько-словацькому кордоні. Це питання вже тривалий час вирішуються на найвищому дипломатичному рівні.

А тепер про нагальне, те, заради чого на прес-конференцію прийшли не лише журналісти, але й активісти.

Протягом останнього часу інциденти, що пов′язані із Ужанським національним природним парком, набули значного резонансу не лише на Закарпатті. Так, це й летальний випадок на незаконному полюванні за участі чиновників та правоохоронців, і незаконні рубки, і ряд порушень у прикордонні, і конфлікти із місцевим населенням тощо. Зараз же у ЗМІ активно обговорюють ситуацію довкола масової бійки на території парку. Учасники надзвичайної події завітали на прес-конференцію і вимагали пояснень від керівника парку. …Але ситуація залишилася неврегульованою і однозначно потребує продовження діалогу.

Якщо коротко, то, за словами В. Бирковича, на території парку є значні площі, де проживає місцеве населення. Місцеві вирубують для власних потреб дерева, які з′явилися самосівом. «Третя сторона» перешкоджала вивезенню зрубаної деревини, через що стався конфлікт.

«…Після розпаду Союзу ніхто не займається землегосподарством у тих масштабах, як було раніше… Ці ділянки самосівом починають заростати деревами, які вирубує місцеве населення. Через це вже тривалий час ми маємо серйозний конфлікт. Ми докладаємо зусиль, аби врегулювати питання з землевласниками на території природного парку. Зауважу, що на сьогоднішній день ми не маємо правового механізму вирішення проблеми», – розповів Віктор Биркович.

Він також зазначив, що деструктивним фактором залишається ліквідація територіальних управлінь екології та створення замість них департаментів при облдержадміністраціях без надання їм відповідних функцій.

Ті ж порушення, про які пишуть у ЗМІ, переважно стаються на територіях парку, які ніхто не охороняє, і таких площ близько 12 тисяч гектарів. В. Биркович пояснив такий стан речей тим, що сільради та громади сіл не взяли на себе природоохоронні зобов′язання.

Уніфікувавши усі тези директора Ужанського національного природного парку, причини згаданих конфліктів зводяться до таких:

  • територія парку знаходиться у депресивному регіоні з низьким рівнем життя населення, де людям важко знайти роботу. Це спонукає мешканців до певних протиправних дій та порушень, зокрема рубок та браконьєрства;
  • деструктивно впливає на вирішення конфліктів втягнення у них «третіх осіб», які не завжди володіють усією повнотою інформації та ситуацією;
  • кримінальні угрупування намагаються усунути з посади директора парку, у зв′язку із чим провокують різного роду конфлікти…

Озвучені заяви не дають вичерпних відповідей на актуальні питання, але мають спонукати сторони конфлікту до конструктивного діалогу із залученням фахівців Мінекології, обласної влади та правоохоронних органів. Відкритість такого діалогу має стати запорукою розвитку унікального природного парку, який є родзинкою та візитівкою не лише Закарпаття, але й України.

Вже поза межами резонансних тем В. Биркович розповів про плани розвитку астротуризму в Ужанському національному природному парку та нових спільних туристичних проектів разом із партнерами з сусідніх країн Європи. Вже зараз адміністрація парку фіксує позитивну динаміку щодо кількості туристів, які відвідують парк, та прибутку від надання рекреаційних послуг.

uzhgorod.net.ua

 

07 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів