Державні підприємства агропромислового комплексу боргують закарпатцям понад 1 млн грн зарплати

Державні підприємства агропромислового комплексу боргують закарпатцям понад 1 млн грн зарплати
Для удосконалення правового регулювання приватизації державного майна в агропромисловому комплексі, депутатський корпус розгляне та ухвалить рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради про підтримку законопроекту щодо приватизації державних сільськогосподарських підприємств,підпорядкованих Міністерству аграрної політики та продовольства України», яке адресує Верховній Раді України.

 

У документі зазначається: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, вкрай занепокоєні складною ситуацією на державних підприємствах агропромислового комплексу області, що підпорядковані Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, заборгованість із виплати заробітної плати на цих підприємствах станом на 1 серпня 2017 року складає  1034,8 тис. грн, що становить 30,4 відсотка до загальної суми заборгованості по області. Наявна також заборгованість до бюджету, державних цільових фондів, а їх загальний фінансово-економічний стан протягом тривалого часу має стійку тенденцію до погіршення. Землі державних підприємств агропромислового комплексу впродовж багатьох років не обробляються, заростають чагарниками та стають непридатними для товарного сільськогосподарського виробництва.

Більшість із цих державних підприємств раніше проводили специфічну діяльність: виробництво у невеликих обсягах підакцизної продукції – в основному вин плодово-ягідних та виноградних. З огляду на стратегічну значимість частину з них свого часу було включено до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, затвердженого Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 7 липня 1999 року № 847-XIV.

Відповідно до пункту 9 статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» нерухоме майно об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій і щодо такого майна не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути їх відчуження.

Внаслідок вищезгаданих законодавчих обмежень заблокована процедура прийняття Міністерством аграрної політики та продовольства України, іншими центральними органами виконавчої влади рішень щодо подальшої діяльності цих державних підприємств агропромислового комплексу (приватизація, реорганізація, ліквідація, тощо).

Крім того, державне підприємство «Агропромислова фірма «Леанка» віднесене до Переліку об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2015-2017 роках після їх виключення із Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2016 року № 271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015-2017 роках», та знаходиться у прямій залежності від прийняття відповідного законопроекту.

Неодноразові звернення облдержадміністрації, обласної ради до Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів України до вирішення питань по суті не призвели.

У поданому народним депутатом України Мушаком О. П. до Верховної Ради України законопроекті (реєстр. № 4536-1 від 17.05.2016) державні підприємства сільськогосподарської галузі області виключаються із переліку об’єктів права  державної  власності, що не підлягають приватизації. Ухвалення цього проекту закону дозволить прийняти відповідні управлінські рішення щодо подальшої діяльності цих державних підприємств агропромислового комплексу (приватизація, реорганізація, ліквідація тощо).

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, підтримуємо проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо виключення деяких об’єктів сільськогосподарської та транспортної галузей з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (реєстр. № 4536-1 від 17.05.2016). Просимо внести зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та прийняти його», - наголошується в документі.

Прес-служба Закарпатської облради

 

11 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів