На Хустщині відкрився перший у світі музей опришка Григора Пинті

На Хустщині відкрився перший у світі музей опришка Григора Пинті
9 вересня у селі Велятині Хустського району було урочисто відкрито музей «Пинтьова оселя». Він присвячений постаті легендарного опришка, який діяв на Мароморощині Григора Пинті (1670-1703).

 

Нині Велятино разом із селом Шаян є найбільшими туристичними центрами Хустського району. Тут розташовані три великі лікувальні комплекси і чи не півсела приймає туристів з усієї України. Не дивно, що своїм брендом підприємливі велятинці обрали постать карпатського месника, який, за легендами, бував і в їхньому селі. Наразі у Велятині відкрито вже три пам’ятники Пинті і тепер з’явилася хата-музей.

Велику частину експозиції складають речі з побуту закарпатців, зібрані в родинному музеї Тегзів «Сріберна земля» із Грушева. Але з часом, за словами організаторки музею, голови села Велятина Жанни Микитюк, дедалі більше увага буде приділена саме Григору Пинті.

Присутній на відкритті директор Сату-Марського краєзнавчого музею, румунський дослідник Фелічіан Поп палко підтримав ініціативу велятинців і запропонував видати двомовну книжку про розбійника, постать якого цікава і українському, і румунському народам.

В урочистостях взяв участь і автор двох перших дитячих повістей в Україні про Григора Пинтю закарпатський письменник Олександр Гаврош, який розповів про свій намір написати й документальну книжку про марамороського опришка.

uzhgorod.net.ua

 

12 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Іпполіт 2017-09-18 / 21:31:25

    Дякую за прекрасну роботу. Сиворення музею - велика і кропітка праця і необхідна для вивчення історії краю. А край там чудовий з прекрасними буковими лісами і умовами для лікування. Санаторій Шаян і бази для відпочинку дітей серед озонового моря і мінеральних вод, Чудовий край і привітні люди села Вищково! А який горіховий гай на схилах !