У ногу з часом – як Наукова бібліотека УжНУ працює для сучасного студента

У ногу з часом – як Наукова бібліотека УжНУ працює для сучасного студента
Ужгородський національний університет – потужний освітній заклад, який зберігає добрі традиції, піклується про якісне сьогодення та відкриває нові горизонти. Кожного дня розвиток науки та техніки примушує бути напоготові для сучасних ідей, відкрито зустрічати нове та світле майбутнє. Так, у стінах УжНУ постійно відбувається оновлення не тільки матеріально-технічної бази, але й методів спільної та злагодженої роботи в системі «університет-студент-університет».

 

Одним із важливих здобутків останнього року стало осучаснення бібліотечної системи, а точніше її комп’ютеризація та підключення до програми УФД/Бібліотека. Працівники Наукової бібліотеки зізнаються, що шлях був важким, а робота потребувала чималих зусиль, однак цьогоріч Всеукраїнський день бібліотек книгозбірня УжНУ зустрічатиме оновленою та готовою до плідної праці.

Директор бібліотеки Марія Медведь розповідає, що цього літа завершилася революція у бібліотечній справі, адже увесь фонд навчальної літератури університету – а це понад 600 тисяч підручників – підлягав ретельному опрацюванню, роботі з кожним екземпляром окремо та внесенню в єдиний реєстр для усіх відділів Наукової бібліотеки.  

«Почалося все з того, що ми у 2004 році придбали спеціальну бібліотечну програму, яка встановлена у провідних бібліотеках України. Активно впроваджуватися програма почала тільки у 2013 році, і до неї поетапно почали долучатися усі відділи бібліотеки. Першим випробувати можливості програми змогли читальні зали в головному корпусі вишу. Далі, відділ економічного факультету, відділ гуманітарної літератури, бібліотека медичної літератури та хіміко-технічного напряму. Цьогоріч було завершено комп’ютеризацію інженерно-технічного, географічного та юридичного відділів. Усе об’єднано в загальну мережу, що спрощує та покращує роботу бібліотеки. Звісно, можна вважати, що ми запізніло розпочали цю роботу, бо лише 2013 рік став початком комп’ютеризації бібліотеки. Нам довелося дуже інтенсивно попрацювати аби наздогнати втрачене, і ми це зробили» - розповідає директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь.

Цьогорічне завершення етапу комп’ютеризації  навчальної літератури важливий крок у житті книгозбірні УжНУ. Робота, що виконувалася з кожною окремою книгою кропітка та відповідальна, адже працівники повинні були опрацювати кожен екземпляр: вказувати авторів, редакції, вихідні данні, а також анотацію. Завершувалося усе тим, що кожна книга отримувала свій «паспорт», який у вигляді штрих-коду містить усі необхідні відомості, і за допомогою сканера передає її на електронний формуляр читача. Програма забезпечує конфіденційність даних та точну роботу, адже кожен студент отримує свій «власний кабінет», який захищений паролем. Програма зберігає усі відомості про відвідування бібліотеки читачем упродовж усього навчання в університеті.

Відділ розташований у гуртожитку №4 обслуговує інженерно-технічний, географічний та математичний факультети, і цьогоріч опрацював та вніс в реєстр близько тридцяти дев’яти тисяч примірників підручників.

“Тут працюють Неллі Павлівна Молнар, яка в бібліотеці майже сорок років, та її молода колега Марина Медвідь-Чірібан, яка особисто відповідала за комп’ютеризацію цього відділу. До цього часу була одна технологія збереження книг та їх видачі, нині ж доводиться пристосуватися до нової системи, а точніше до виготовлення відповідних штрих-кодів, заповнення форм програми, сканування відповідних книг. Усього цього необхідно було навчитися самим, та навчити усіх працівників бібліотеки» - зазначає директор.

Провідний бібліотекарвідділу юридичної літератури - Антоніна Лукачина розповідає, що нова система роботи допомагає не тільки швидше працювати, але й контролювати стан заборгованості книг. «Ця система допомагає працівникам якісно та ефективно виконувати свою роботу, адже нам стала доступна єдина централізована система. Студентам зручно користуватися цією програмою, оскільки вона показує необхідні книги, та у  фонді якого саме відділу необхідно її шукати. Також відбулося спрощення доступу в бібліотеці, адже студент вже не потребує звичних «читацьких», перепусткою є студентський квиток, який також, через штрих-код, несе усю необхідну інформацію»  - розповідає бібліотекар.  

Ознайомитися з новою бібліотечною програмою та оцінити її можливості може кожен студент вишу. Однак дирекція бібліотеки на цьому не планує зупинятися, наступний етап –  оновлення програми та надання можливості електронного замовлення книг. Марія Медведь зауважує, що це був би новий крок на зустріч студентам університету в книгозабезпеченні, адже чимало з них навчаються на заочній формі і їм зручніше замовити літературу в режимі он-лайн. Ця ж функція зробить бібліотеку ще більш сучасною та створить тісний зв'язок між університетом та студентом. Наступним кроком  у планах книгозбірні  –  комп’ютеризація відділу стародруків та відділу старої книги.

Наукова бібліотека УжНУ – інформаційна база науково-дослідних робіт, потужний фонд науково-технічної, довідкової та навчальної літератури. Для продуктивного навчання студентів вишу  на сайті бібліотеки також діє електронний каталог, де читач може побачити наявність необхідних книг, видання відповідної тематики та авторства. Студенту також доступні відомості про те, чи книга знаходиться в бібліотеці, чи «на руках».

Працівники книгозбірні УжНУ переконані, що їхня бібліотека повинна йти в ногу з сучасним світом. Вони запевняють, що теперішній читач більш вибагливий та потребує зовсім іншого ставлення. Попри доступність сучасних гаджетів, безмежного простору мережі Інтернет та наявності книг в електронному вигляді – важливість друкованої літератури важко заперечити. Ба особливо, якщо необхідна література не підлягає оцифруванню, випущена в мінімальній кількості та недоступна в електронному вигляді. Саме тому працівники Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету переконані, що необхідно досягати тих результатів аби бібліотека жила, адже якщо цього не робити, то бібліотека втратить свій шарм та перетвориться в книгосховище.

Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ 

 

13 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів