Футбольні дівчата вперше зіграють на ужгородському «Автомобілісті»

Футбольні дівчата вперше зіграють на ужгородському «Автомобілісті»
У понеділок, 18 вересня, збірна WU-15 та збірна ЗОДЮСШ Ужгород зіграють матч у рамках турніру вшанування пам’яті футболісток, вихованок Закарпатського футболу – Олени Надь та Ірини Яшко.

 

Цей турнір також є підготовчим до чемпіонату України з футболу у Першій лізі серед команд WU-15, який відбудеться у Тернополі.

Як зазначила голова комітету жіночого футболу, головний тренер збірної Кристина Костевка, для належної підготовки до чемпіонату, завдяки Федерації футболу Закарпаття та президента Всеукраїнської асоціації жіночого футболу України, голови Комітету жіночого футболу Валерія Лунченко збірна області цими днями проведе навчально-тренувальний збір в Ужгороді.

– Ширяться чутки, що жіночий футбол на Закарпатті пропав, а колись наш край вважався «колискою жіночого футболу», – зазначає голова комітету Кристина Костевка, – Це не так. Окрім районів, які представлені на змаганнях, велику увагу жіночому футболу приділяють на Іршавщині, а керівники федерацій футболу Міжгірщини та Берегівщини взялися за його відродження у своїх районах. Тож, сподіваємося, що вже незабаром у чемпіонаті області, який плануємо провести у листопаді на відновленому хустському стадіоні «Юність», будуть представлені майже все Закарпаття.

Нині у склад нашої збірної входять дівчата із Ужгорода і Ужгородщини, Хустського, Тячівського, Рахівського районів та одна вихованка Мукачівщини.

Жіночий футбол на Закарпатті зародився у 1971 році. Як зазначає літописець футбольного життя краю Василь Гаджега, саме у цей рік відбулись перший чемпіонат Закарпаття та кубок області з футболу серед жінок.

Яка б не була яскрава колишня доля жіночого футболу області, але на стандартних полях дівчатам доводилося грати тільки у фіналах. Останні років 20-ть матчі чемпіонатів та кубків вони грали виключно на полях нестандартних розмірів.

Як згадує колишній голова комітету жіночого футболу Федір Варга, востаннє в Ужгороді дівчата грали у «великий» футбол у 2006 році. Тоді у фіналі чемпіонату області на ужгородському стадіоні «Спартак» збірна Ужгорода обіграла збірну Мукачева із рахунком 4:0.

Тож, понеділковий поєдинок, який дівчата вперше зіграють на одному з кращих полів області, обіцяє стати цікавим для глядачів.

Запрошуємо усіх уболівальників підтримати юних вихованок жіночого футболу, які вже 20–25 вересня представлять наш край на всеукраїнських змаганнях у Тернополі.

Довідка ФФЗ:

10 травня 2016 року відбувся перший міжнародний турнір пам’яті футболісток-вихованок Закарпатського футболу. Участь у ньому взяли команди «Гуменне» (Словаччина), «Наддвірняночка» (Надвірна), Моршина, а також дві команди з Ужгорода і збірна Ужгородського району.

Турнір був ініційований ужгородськими дівчатами на чолі з тренером команди Кристиною Костевкою, які таким чином вирішили вшанувати своїх подруг по команді.

Олена Надь народилася в 1989 році. Бронзова призерка України. Почала займатися футболом у початкових класах. Була однією із найкращих футболісток області. Її технікою, швидкістю захоплювалися тренери. Забивала голи командам із Івано-Франківська, Чернігова, Донецька. Трагічно загинула у 2008 році.

Ірина Яшко народилася у 1992 році. Почала займатися футболом у 14 років. Була основним воротарем команди Ужгород та збірної Закарпаття.

Багато разів за її участі команда одержувала перемоги. Дівчину запрошували в Донецьк, Чернігів, але вона вирішила залишитися в рідній команді. Пішла із життя у році 2013 році.

Анастасія ПЕНЗОВА,ФФЗ

 

16 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів