Берегівські міська та районна ради закликали Президента ветувати Закон про освіту

Берегівські міська та районна ради закликали Президента ветувати Закон про освіту
Сьогодні засідала позачергова 26-та сесія Берегівської міської ради. На порядку денному був лише один проект рішення - "Про підтримку звернення до Президента України Порошенка П.О. щодо прийняття Закону України "Про освіту"".

 

Це звернення було підтримане депутатами з фракцій угорських партій КМКС-ДПУУ та "Відродження". Інші на засідання не з'явилися.

"Ми глибоко стурбовані ст. 7 нового закону, яка обмежує здобуття середньої та вищої освіти на рідній мові. Берегове – багатонаціональне місто, в якому для близько 50% мешканців рідною мовою є угорська...

Берегівчани вкрай стривожені можливими наслідками після впровадження цієї норми Закону. Громадяни України, які належать до національних меншин, втрачають право на вільний вибір мови навчання в державних і комунальних закладах, окрім дошкільної і початкової освіти. Право національних меншин, в тому числі болгар, молдаван, румун, словаків, угорців, на навчання рідною мовою забезпечувалося не тільки з моменту утворення незалежної України, але і раніше в інших державних формаціях", - йдеться у зверненні.

Депутати висловили "своє занепокоєння" і закликали Президента України "не підписувати Закон України «Про освіту», відправити його на доопрацювання, а саме внести правку : «Дія цього Закону не поширюється на мови країн Євросоюзу».

Аналогічне звернення до Порошенка сьогодні ухвалила також Берегівська районна рада. Також сьогодні в Будапешті угорський парламент одноголосно ухвалив резолюцію проти закону про освіту України.

Джерело: Mukachevo.net

 

19 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів