Влада Ужгорода до нових якісних змін — готова!

Влада Ужгорода до нових якісних змін — готова!
Сьогодні Ужгородський міський голова Богдан Андріїв та координаторка ініціативи «Дані міст» України від Громадянської мережі ОПОРА Руслана Величко підписали Меморандум про співпрацю, який передбачає спільну підготовку зручного програмного продукту, сервісу для користування відкритими даними.

 

Як зазначила керуючий справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, Ужгород здобув перемогу у відбірковому турі конкурсу «Відкритий виклик» і за це подякувала представнику Інституту «Республіка» Миколі Яцкову, який повідомив про цю можливість залучити додаткові ресурси для технічних розробок нових сервісів. Також висловила вдячність керівнику відділу програмного та комп’ютерного забезпечення міськради Миколі Урсті, який підготував технічний проект-заявку і представникам ОПОРИ на Закарпатті. Зокрема, регіональному координатору Святославу Бабілі за конструктивну співпрацю впродовж кількох років, з часу прийняття закону про публічну інформацію, і представнику ОПОРИ Ярославу Гулану, котрий регулярно моніторить публічність міської влади Ужгорода. Олена Михайлівна наголосила: «Позиція міського голови Богдана Андріїва – що робота міської влади повинна бути відкритою. Це підтримує вся команда керівництва Ужгорода, виконавча влада, депутати».

Як розповіла координатор ініціативи «Дані міст» від ОПОРИ Руслана Величко, у конкурсі «Відкритий виклик» на 5 місць подали заявки 55 міст, тобто було 11 претендентів на кожне місце. Ужгород, разом із Миколаєвом, Вознесенськом, Коломиєю, Рівним – переміг, бо спеціалісти нашої міської ради дуже добре сформували технічну заявку-проект, а головне – ті, хто проводив відбір, побачили політичну волю керівництва міста до змін, тоді як чимало чиновників подають заявки лише, аби просто прозвітуватися. За словами пані Руслани, вже ближчим часом розпочнуть роботу фахівці TechSoup Europe, які проведуть аудит міських даних Ужгорода, визначать, що можна адаптувати першочергово і з легкістю, не блокуючи основну роботу міських виконавчих органів. Відкриті дані важливо систематизувати за темами, перевести у придатний для машинного зчитування формат та поєднати в так звані набори даних.

Міський голова Богдан Андріїв привітав гостю з Києва і підкреслив, що вся інформація, яка накопичується в процесі роботи виконавчих органів і не містить персональних даних, а також та, яка не є державною таємницею – повинна бути відкритою і доступною. «Люди ж хочуть знати про безпеку в місті, бюджет, які роботи виконуються, як із чергою в садочки, яке комунальне майно можна взяти в оренду та багато іншого. Ми отримуємо дуже багато запитів із найрізноманітніших питань. І щоб не витрачати час і запитувачів, і працівників міської ради, робимо все, щоб якомога більше інформації було доступно кожному в електронному форматі, через ґаджети, телефони, щоб ця інформація активно використовуватися ужгородцями. Стараємося дати можливість не лише бачити набори даних, а сприяти їх порівнянню, аналізу, моделюванню – для нових якісних змін в Ужгороді» – підсумував Богдан Євстафійович.

Координатор ОПОРИ на Закарпатті Святослав Бабіля сказав, що ця громадська мережа має тривалий досвід моніторингу прозорості діяльності Ужгородської міської влади, протягом 5 років вимірюється рейтинговий індекс публічності міста. «Бачимо поступове зростання позицій Ужгорода. Та й загалом із практики відзначаємо, що місцеве самоврядування в Україні змінюється. Основні причини – запит громади, щоб влада діяла по-новому, також політики, чиновники усвідомлюють, що треба змінювати стандарти роботи. Ми живемо у столітті, коли великі бізнесові компанії приймають інформацію лише після обробки аналітичними відділами, інвестори вкладають кошти лише після детального аналізу і чим краще розуміння території, процесів, усіх обставин, тим більший шанс отримати кошти. Тому сподіваємося, що наші напрацювання сприятимуть й економічному розвитку Ужгорода, зростанню його інвестиційної привабливості. Уже не є проблемою просто публікувати дані – важливо зробити їх доступними для кожного громадянина і для цього необхідна якраз побудова зручних сервісів. Ми бачимо своїм завданням стати співучасниками таких змін, допомогти зробити якісні ресурси, щоб громадяни могли використовувати інформацію, яка оприлюднюється їхніми представниками в органах місцевого самоврядування. Дуже важливо, що саме ужгородська влада виявила ініціативу з покращення таких сервісів для громади». Також він повідомив, що буде створена робоча група, яка займатиметься формуванням запитів даних, після узагальнення визначить,у якому форматі будуть відкриті дані, а також сформує технічне завдання програмістам, які реалізовуватимуть сервіс.

Після підписання і спілкування з журналістами відбувся воркшоп з представниками управлінь та відділів міськради про досвід відкриття даних у Польщі, Естонії, США. Координаторка ОПОРИ Руслана Величко запросила активних ужгородців долучитися до обрання, які саме набори даних найбільш актуальні для мешканців нашого міста, щоб спільно дійти визначення, над чим насамперед співпрацювати міській владі, ІТ-спеціалістам, дата-активістам.

Джерело: відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

19 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів