Єврейський Новий рік святкують в Ужгороді

Єврейський Новий рік святкують в Ужгороді
Зі святом Нового року – Рош Ха-Шана, яке сьогодні починають відзначати євреї, привітав діток, що зібралися у будівлі Закарпатського обласного благодійного фонду «Хесед Шпіра», міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

 

На святкування запросили не лише дітей із єврейських родин, а й їхніх однолітків із сімей з іншими традиціями. Усім розповіли про символіку дійства і значення кожної з кошерних страв, приготованих для частування. Так, традиційно має бути риба і її голова, але не хвіст – щоб завжди бути не «в хвості», а «на чолі»; нарізана кружечками морква – символ золотих монеток і достатку; шматочки яблук і мед, аби рік був солодким і добрим, гранати, кількість зерняток у яких співвідносять із заповідями Тори, фініки та цибуля, з’ївши які залишають у старому році все погане, «гірке» тощо.

Богдан Євстафійович привітав дітей із Новим роком, побажав здоров’я, успіхів, відзначив, як важливо, що запросили дітей з інших родин, аби вони побачили, що Новий рік буває не лише 31 грудня, коли холодно, а ще коли зелене листя. «Наш Ужгород – багатонаціональний, з різними традиціями і це різноманіття культур, толерантність, яка завжди тут завжди панує – багатство, надбання міста», – наголосив міський голова. На запрошення господарів, зокрема, голови обласного благодійного центру «Хесед Шпіра»  Михайла Галіна, Богдана Євстафійовича запросили розпочати частування, скуштувавши яблуко з медом і фаршировану рибу.

За єврейським релігійним календарем розпочинається 5778 рік. 

Джерело: Прес-служба Ужгородської міської ради

Мер Ужгорода Богдан Андріїв вітає єврейську громаду з Рош Ха-Шана!

 

20 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів