Любомир Белей: Хтось чекає слушного моменту, щоб закарпатські угорці перейшли до сусідньої держави?

Любомир Белей: Хтось чекає слушного моменту, щоб закарпатські угорці перейшли до сусідньої держави?
Не виключено, що серед 38 закарпатських депутатів, які проголосували за звернення до Президента України, є громадяни Угорщини або й прямі агенти впливу – Белей

 

– Вкрай незадовільний стан із володінням державною мовою представниками національних меншин ні для кого в Закарпатті не є таємницею, тим більше для депутатів обласної ради та керівництва ОДА. Особливе занепокоєння викликає той факт, що дуже значний відсоток молоді, зокрема випускників румунсько- та угорськомовних шкіл, зовсім не володіють державною мовою. Навіть ті випускники, які склали на позитивну оцінку ЗНО з української мови та вступили в УжНУ, дуже часто відчувають суттєві труднощі, навіть щоб зрозуміти українську мову.

Верховна Рада України, ухваливши закон «Про освіту», що цілком відповідає європейському законодавству та європейській практиці й гарантує представникам національних меншин право вивчати мову, літературу та історію рідною мовою від першого по дванадцятий клас, запропонувала механізм їхньої інтеграції в українське суспільство. Однак Закарпатська обласна рада, що тривалий час ігнорувала проблему незадовільного рівня володіння представниками національних меншин державною мовою, в дивний спосіб відреагувала на ухвалення Закону «Про освіту» – зверненням до Президента України з проханням ветувати закон, що, на думку закарпатських депутатів, має уберегти  представників угорської меншини від обмеження прав. Однак, за збереженням статусу кво в освітній сфері національних меншин насправді криється бажання або надалі залишати своєрідними резерваціями місця компактного проживання угорців та румунів, що унеможливить їхню інтеграцію в українське суспільство, або ж хтось чекає слушного моменту, щоб закарпатські угорці перейшли до сусідньої держави? Tertium non datur.

Не виключаю, що серед 38 закарпатських депутатів, які проголосували за звернення до Президента України, є особи, які, крім українського, мають ще й угорське громадянство або є прямими агентами впливу. Бо як інакше пояснити, що звернення закарпатських депутатів до Президента майже слово в слово повторює заяву угорського парламенту, ухвалену кількома днями раніше. У такому разі несприйняття Закону «Про освіту» депутатами Закарпатської обласної ради є виявом іншої, ще серйознішої проблеми, яка стала фатальною для Української держави в Криму та на Донбасі.

Василь Ільницький, "День"

 

27 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів