Вбивцю №1 можна зупинити! Час – рятує життя!

Вбивцю №1 можна зупинити! Час – рятує життя!
Сьогодні, 29 вересня, відзначається Всесвітній день серця (World Heart Day).

 

За статистикою захворювання серцево-судинної системи посідають перше місце у світі. Вони є причиною 17,5 мільйонів смертей щорічно.

Україна займає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань.

6 із 10 смертей спричинені саме цією патологією. Щороку від  серцево-судинних хвороб помирає 405 тисяч українців, більше половини з них (279 тисяч) - від ішемічної хвороби серця.  Це більше ніж від всіх видів раку, туберкульозу, СНІДу разом узятих.  

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – це артеріальна гіпертензія, підвищений рівень холестерину крові, надмірна вага, гіподинамія, тютюнокуріння і стреси.

65% закарпатців з дорослого населення хворіють на серцево-судинні недуги. Понад 300 тисяч краян мають гіпертонію, а 250 тисяч – ішемічну хворобу серця. Щороку в області від серцево-судинних захворювань помирає до 8,600 тисяч людей, це 25 чоловік  щоденно!  

За словами головного лікаря обласного клінічного кардіологічного диспансеру Романа Соскиди, сьогодні в арсеналі медиків області є все необхідне щоб ефективно надавати допомогу пацієнтам з цими захворюваннями. Так, одна з найбезпечніших патологій - інфаркт міокарду, який щороку забирає життя понад 1000 наших краян, ефективно лікується. Єдина умова – своєчасно і чимскоріш (протягом 10-15 хвилин!!!) викликати «швидку» при перших же ознаках інфаркту. На порятунок є всього кілька годин, за які медики повинні встигнути зняти кардіограму, провести за необхідності тромболізіс (розчинення тромбів що закривають кровоток) та доправити хворого у медзаклад, де на нього вже чекатимуть лікарі в операційній. 

Медики кардіодиспансеру проведуть необхідну маніпуляцію, яка дозволяє відновити кровоток у вражених судинах. Суть її полягає в тому, що через невеличкий розріз на шкірі у судину імплантується стент (мініатюрний розширяючий, підтримуючий  каркас, завдяки якому кров відновлює свій рух), і вже за кілька годин людина може повертатися до звичного життя і покинути медзаклад. Роман Соскида підкреслює, що всім пацієнтам, ця процедура проводиться безкоштовно, а хворі які доправляються в кардіодиспансер в ургентному стані повністю забезпечені необхідними стентами для надання допомоги. Зараз кардіодиспансер надає таку допомогу 24 години на добу, 7 днів на тиждень та 365 днів у рік.      

Поки такі маніпуляції здійснюють тільки в Ужгороді в обласному кардіодиспансері, але вже найближчими місяцями в області буде відкрито ще одна така операційна в Хусті. Це дозволить значно скороти час транспортування пацієнтів до медзакладу і, відтак, більш ефективно та швидко усувати наслідки небезпечних серцевих станів.   

Ознаки інфаркту 

В серці з'являється сильний біль, а серцеві препарати (нітрогліцерин, валідол) не знімають цей біль. Розпізнати інфаркт можна тоді, коли цей біль не проходить протягом 20 хвилин. Цей стан при інфаркті називають найгострішим періодом інфаркту, розпізнати його буває непросто. Біль постійно поширюється, триває годинами, що говорить про поширення інфаркту на нові ділянки серцевого м'яза. Хворі зазвичай дають характеристику болю, як гострий, сильний, пекучий. При цьому може біль під лопаткою, за грудиною, віддавати в шию, руку. Також ознаки інфаркту – почуття неспокою, страху, збліднення шкірних покривів, зміна артеріального тиску (спочатку воно підвищується, а потім падає), все це супроводжується запамороченням, відчуттям слабкості, непритомністю.

Перша допомога при інфаркті

Негайно викликати бригаду швидкої допомоги. Хворого покласти або допомогти прийняти йому зручне положення тіла, дати заспокійливе. Прийняти серцеві препарати (нітрогліцерин, валідол). Прийняти півпігулки  аспірину.

Джерело: ОЦЗ Закарпаття

 

29 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів