В Ужгороді змагались держслужбовці зі всієї України

В Ужгороді змагались держслужбовці зі всієї України
Три дні на спортивних майданчиках ужгородського спорткомплексу «Юність» проходили змагання з п’яти видів спорту в залік всеукраїнської Спартакіади держслужбовців України.

 

Це змагання, в яких беруть участь збірні команди держслужбовців областей України та м.Київ.

Для Закарпаття є престижним те, що Спартакіада вже не вперше проходить в Ужгороді, а по-друге, кілька років підряд збірна нашої області ставала призером у командному заліку. На успіх сподівався і тренер.

У змаганні з шахів взяли участь 22 команди. Тут просто відмінно виступили шахісти Полтавської області, які здобули І командне місце. Друге – у збірної Хмельниччини, третє – завоювала команда держслужбовців Сумської області. Збірна Закарпаття фінішувала на 10 місці. У індивідуальному заліку серед жінок наша Надія Токарчик виборола «бронзу».

У шашках не було рівних збірній Львівської області. «Срібло» – у запоріжців, а «бронза» – у хмельничан. Збірна нашої області посіла 12 місце з-поміж 21 команди.

Цікаво проходили змагання з настільного тенісу. Тут найкращими виявилися івано-франківці. Друге місце вибороли миколаївці, третє – донеччани, які випередили збірну м.Київ. Збірна Закарпаття фінішувала шостою. У індивідуальному заліку наш Федір Халак виборов бронзову нагороду.

Двадцять одна команда боролася за медалі у змаганнях із волейболу. Команди продемонстрували доволі хороший рівень як для аматорів. Але навіть на хорошому загальному фоні виділялося кілька команд, що свідчить про популярність цього виду спорту серед держслужбовців. Дуже впевнено виступила збірна Хмельницької області, яка виборола золоті медалі Спартакіади. Друге – у збірної Луганської області, третє – у Запорізької. Слід також відзначити гру збірних Житомирської, Івано-Франківської, Харківської та Волинської областей. Збірна команда Закарпатської області в підсумку фінішувала шістнадцятою. Як виявилося, це був найгірший результат із-поміж усіх видів змагань.

Хорошу майстерність продемонстрували держслужбовці і в змаганнях із футзалу. Тут теж 7-8 команд могли претендувати на медалі Спартакіади. До фіналу пробилися збірні Миколаївської та Запорізької областей. Напрочуд напружений поєдинок завершився внічию, 1:1, а в серії пенальті перемогу здобули миколаївці (4:3), що принесло їм золоті медалі Бронзові нагороди дісталися збірній Хмельницької області. Слід відзначити також гру івано-франківців, дніпропетровців, львів’ян. Збірна нашої області фінішувала сьомою.

У командному заліку найсильнішою виявилася збірна Хмельницької області, в активі якої 361 очко. Хмельничани потужно виступали в кожному виді змагань і в чотирьох стали призерами. Друге місце посіла збірна держслужбовців Запорізької області – 338 очок і три комплекти нагород (із футзалу, волейболу та шашок). Третіми фінішували держслужбовці Івано-Франківська – 277 очок, які значно поступилися очковим запасом золотому й срібному призерам. Чотирьох очок не вистачило збірній Миколаївщини до медалей, які фінішували четвертими. П’яте місце і 270 очок в активі збірної Луганської області. Шосте місце виборола збірна Донецької області. Слід вклонитися держслужбовцям Луганської та Донецької областей, які, не дивлячись на воєнні дії, продемонстрували хорошу спортивну майстерність і посіли високі місця як в індивідуальних видах, так і у командному заліку. Значно нижче своїх можливостей виступили збірні Волинської, Вінницької, Сумської, Чернівецької, Київської областей та м.Київ, які практично не боролися за високі місця. Нижче критики виступили команди Чернігівської та Кіровоградської областей, які в жодному виді не спромоглися скласти конкуренцію іншим збірним. Взагалі не взяли участі в Спартакіаді держслужбовців України збірні Одеської, Херсонської та Черкаської областей, що аж ніяк не робить їм честі.

Збірна Закарпаття, яка останні роки постійно посідала місця у призовій трійці кращих команд України, на цей раз фінішувала тільки одинадцятою. Практично в жодному виді змагань (у командному заліку) представники краю не боролися за медалі Спартакіади. Рідні стіни не допомогли. Представники області провалили волейбол, де вважалися ледь не фаворитами, посередньо виступили в змаганнях із шахів та шашок. Тільки у змаганнях із настільного тенісу та футзалу виглядали більш-менш пристойно. До речі, збірна держслужбовців Закарпаття чи не єдина серед усіх команд на параді відкриття та закриття Спартакіади була без однакової спортивної форми. Важко було дивитися на фоні інших команд на представників області, які були вдягнені хто в джинси, хто в різні спортивні костюми. На змаганнях такого рівня наша збірна мала якийсь «сирітський вигляд». Є серйозні претензії й до комплектування команд. Хто відповість на питання: чому багато сильних спортсменів-держслужбовців не взяли участь у змаганнях? Хто займався підготовкою й комплектацією команд? Хто взагалі відповідав за виступ збірної команди Закарпаття на Спартакіаді України? На кого були покладені обов’язки з організації і проведення Спартакіади держслужбовців України?

До речі, в керівників Спартакіади є ряд зауважень до організації самих змагань, хоча від спортивних майданчиків вони в захопленні. А це все працює на авторитет та поповнення бюджету міста й області. Чому Закарпатська облдержадміністрація випустила з-під контролю як підготовку до змагань збірної команди держслужбовців області, так і організацію проведення такого важливого і серйозного спортивного заходу як Спартакіада держслужбовців України? Це серйозний удар по іміджу нашого краю, що може в подальшому негативно відобразитися на виборі місця проведення такого рівня змагань, що приведе і до зменшення поступлень.

Правда, закриття Спартакіади було організоване на високому рівні. Родзинки додали духовий оркестр музичного коледжу та виступи студентів коледжу культури. У нагородженні переможців та призерів взяли участь директор Спартакіади держслужбовців України Микола Жирний, заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колесников, головний суддя Спартакіади Віктор Сівцов, начальник управління молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталій Ерфан, представник Закарпатського відділення НОК України Анатолій Плєханов.

XIX Спартакіади держслужбовців України фінішувала. Чи станемо ми господарями XX Спартакіади, як попередніх трьох, сьогодні під питанням.

Василь Климчук, керівник делегації збірної Хмельницької області, заступник керівника апарату, начальник оргвідділу Хмельницької ОДА, учасник усіх XIX Спартакіад держслужбовців України:

– Чудовий спортивний комплекс, хороший рівень змагань. У цьому році серйозну конкуренцію нам склали збірні Запорізької, Миколаївської, Луганської, Донецької, Івано-Франківської, Полтавської та Дніпропетровської областей. Значно більше ми чекали від збірної Закарпаття, розчарували м.Київ та Київська, Сумська й Вінницька області. Були дуже гарні взаємовідносини між учасниками змагань. Ми зустріли тут багато друзів, обмінювалися думками, спілкувалися. Такі змагання дуже потрібні, бо спорт – це запорука здоров’я, і це допомагає в роботі державних службовців. Ми, в якійсь мірі, приклад для працівників різних галузей стосовно занять спортом і здорового способу життя.

Микола Жирний, директор XIX Спартакіади держслужбовців України:

– Спортивна майстерність учасників доволі висока, що говорить про дружбу держслужбовців зі спортом. Умови та спортивні майданчики для проведення самих змагань дуже хороші. Це відзначили й самі учасники Спартакіади. У кожному виді боротьба за медалі була дуже захоплюючою. Більшість команд дуже добре підготовлена, а атмосфера просто чудова. Трішки здивувало відношення до організації Спартакіади з боку відповідальних осіб, але на допомогу прийшли представники обласних спортивних товариств «Спартак» та «Динамо», які допомогли вирішити проблемні питання організаційного характеру. А в цілому все пройшло на хорошому рівні, і ми щиро вдячні всім за допомогу.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, фото Анастасія ПЕНЗОВА

 

03 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів