На Закарпатті дискутували щодо культурно-історичної спадщини чехів і словаків у нашому краї

На Закарпатті дискутували щодо культурно-історичної спадщини чехів і словаків у нашому краї
28 вересня в Ужгородському університеті відбулася міжнародна науково-практична конференція «Чехи і словаки на Підкарпатській Русі: збереження історичної пам’яті та культурної спадщини для нащадків», присвячена 80-річчю пам’яті Т. Ґ. Масарика. Організаторами наукового заходу виступили факультет історії та міжнародних відносин та Закарпатське товариство чеської культури.

 

Іван Вовканич

Модерував форум доцент кафедри нової і новітньої історії та історіографії Ігор Шніцер.

Як відзначив під час відкриття роботи конференції декан факультету історії та міжнародних відносин  Іван Вовканич, тематика конференції є надзвичайно важливою, оскільки торкається спільної історії чехів, словаків і українців між двома світовими війнами. З приєднанням Закарпаття до Чехословацької республіки у 1919 р. було покладено початок новому, важливому і загалом успішному етапу в розвитку нашого краю.

Водночас керівник факультету висловив переконання, що доповіді, які пролунають на конференції, привернуть увагу науковців та громадськості до маловідомих сторінок історії чехів і словаків на Закарпатті (Підкарпатській Русі), які були «витерті» з пам’яті людей в тоталітарний період.

Сергій Устич

До учасників та гостей конференції з привітанням звернулися поважні гості: Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, консул Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Ігор Шедо, почесний консул Чеської Республіки в Ужгороді Отто Ковчар та Надзвичайний і Повноважний посол України Сергій Устич. Останній зокрема наголосив, що спільне історичне минуле українців, чехів і словаків у роки першої Чехословацької республіки може стати основою для їх успішної співпраці у майбутньому.

Юрій Данилець

Під час роботи конференції пролунало багато цікавих, пізнавальних доповідей науковців, які торкалися різних аспектів історії нашого краю в роки першої Чехословацької республіки. Юрій Данилець висвітлив діяльність архієпископа Савватія (Врабеца) на Підкарпатській Русі в контексті церковної політики Чехословаччини, Тетяна Сергієнкопроаналізувала національне питання в першій Чехословацькій республіці, Тетяна Попович у своїй доповіді зосередилася на структурі, дислокації та функціях чехословацької армії на Підкарпатській Русі, а Ігор Шніцер – на специфіці розвитку міст Підкарпатської Русі в 1920-х роках.

Ігор Шніцер

Не оминули увагою науковці й постать президента першої Чехословацької республіки Т .Ґ. Масарика. З доповідей учасників конференції випливало, що роль цього політика й державного діяча була визначальною в багатьох суспільно-політичних процесах на Підкарпатській Русі. Президент Чехословацької республіки мав високий ступінь довіри й авторитету не тільки серед представників регіональної політичної еліти, а й поміж простих громадян.

Цікаву доповідь у цьому контексті виголосив гість зі Словаччини, відомий українознавець, академік Микола Мушинка. Його виступ був присвячений Флоріану Заплеталу і Закарпаттю та його зв’язкам з Т. Ґ. Масариком.

Під час роботи науково-практичної конференції її учасникам та гостям були представлені фотопрезентація на тему «Перша світова війна: документи та матеріали» (люб’язно надана Генеральним консульством Чеської Республіки у Львові) та виставка книг з фондів Наукової бібліотеки Ужгородського університету на тему «Т. Ґ. Масарик – президент першої Чехословацької республіки».

Доповідає Микола Мушинка

Загалом міжнародний форум видався успішним, пройшов на належному науковому рівні й засвідчив великий інтерес науковців і громадськості краю до історії Закарпаття між двома світовими війнами.

Фотопрезентація на тему «Перша світова війна: документи та матеріали»

Водночас науковий захід на факультеті історії та міжнародних відносин дав неофіційний старт  підготовці до святкувань 100-річчя створення першої Чехословацької республіки, які заплановані на осінь 2018 року.

Медіацентр УжНУ

 

04 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів