Богословський форум у Мукачеві відвідали науковці з семи країн

Богословський форум у Мукачеві відвідали науковці з семи країн
Близько 50 відомих істориків, богословів з України, Болгарії, Польщі, Росії, Сербії, Словаччині та Чехії взяли участь у конференції «Життя і благословенні труди преподобного Алексія (Кабалюка)», присвяченій 140-річчю з дня народження і 70-річчю з дня смерті відомого місіонера й сповідника Православ'я святого Алексія.

 

Форум проходив у Мукачеві 4-5 жовтня, повідомляє «Фома в Україні».

Організаторами заходу виступили Мукачівська єпархія УПЦ, Богословсько-історичний науково-дослідний центр імені архімандрита Василія (Проніна), Державний архів Закарпатської області, Архів Сербської Православної Церкви, кафедра історії України Ужгородського національного університету, Науково-дослідний інститут державно-конфесійного права і державно-церковних відносин Ужгородського національного університету, Міжнародний інститут афонського спадщини в Україні (МІАСУ).

Розпочався форум молебнем, який звершив архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор.

На відкритті конференції було зачитано привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Предстоятель УПЦ закликав об'єктивно вивчати різнобічні церковні, історичні, богословські та агіографічні аспекти особистості святого Алексія. При чому, в цьому процесі, за його словами, можуть брати участь як церковні, так і світські дослідники.

У своїх доповідях учасники форуму торкнулися життя преподобного Алексія, його епохи та безлічі різноманітних тем, включаючи питання сучасності. За результатами роботи конференції планується випустити збірник матеріалів.

У рамках форуму відбулися презентації видань МІАНУ й центру імені архімандрита Василія (Проніна).

5 жовтня учасники форуму помолилися за Божественною літургією та здійснили паломництво по монастирях Мукачівської єпархії.

Нагадаємо, на початку XX століття серед жителів Закарпаття почався рух за повернення з унії до складу Православної Церкви. Їх прагнення вільно вибирати віру викликали жорстокі репресії з боку угорської влади.

 

06 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів