В УжНУ говорили, як розвиток освіти впливає на питання національної безпеки

В УжНУ говорили, як розвиток освіти впливає на питання національної безпеки
Щоб уникнути втрати цінних кадрів, потрібно постійно поліпшувати рівень якості освіти в Україні у різних аспектах – дійшли висновку учасники презентації

 

У п’ятницю, 6 жовтня, в УжНУ відбулася презентація аналітичної доповіді Національного інституту стратегічних досліджень щодо зв’язку освіти та питань національної безпеки.

З ініціативи радника дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлани Мітряєвої доповідь «Безпекові виміри освітньої політики: світовий досвід і українські реалії» представила завідувач відділу гуманітарної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Тетяна Черненко.

Оскільки військова сила вже не є достатньою умовою гарантування безпеки держави, питання національної безпеки розглядається в тому числі через розвиток освіти. Зі слів доповідачки, сьогодні населення України 100-відсотково охоплене початковою та середньою освітою, а фундаментальні науки викладаються на гідному рівні. Однак за індексом глобальної конкурентоспроможності ми втратили 6 позицій у світовому рейтингу.

Сьогодні студентів з України запрошують на навчання до закордонних вишів, і це, безумовно, позитив. Проте через це країна втрачає свій потенціал, бо ж часто молодь, яка здобуває освіту за кордоном, там і залишається та працює на благо іншої держави.

Щоб уникнути втрати цінних кадрів, потрібно постійно поліпшувати рівень якості освіти в Україні у різних аспектах. Зокрема, підвищувати рівень матеріально-технічного забезпечення українських ВНЗ, гармонізувати структуру і зміст освіти з євростандартами, у наданні знань орієнтуватися на реальні життєві потреби, забезпечувати грамотні освітні реформи тощо.

Надзвичайно важливо для української молоді вміти швидко опановувати нову інформацію, постійно підвищувати власну кваліфікацію, поглиблювати знання іноземних мов, покращувати комп’ютерну грамотність тощо.

Присутні мали нагоду поставити запитання Тетяні Черненко, почути її власну думку щодо певних проблем. Серед іншого торкнулися й особливо актуальної сьогодні теми про мовну статтю закону «Про освіту». Як зауважила доповідачка, вона проаналізувала всі можливі міжнародні документи й упевнено може сказати: цим законом Україна не порушує жодних норм. «Сьогодні українська мова є засобом забезпечення національної безпеки, консолідації та гуртування нашої нації – це абсолютно однозначно», – додала Тетяна Черненко.

«Думаю, прочитати доповідь буде цікаво багатьом, адже вона написана на основі величезного статистичного матеріалу, міжнародних рейтингів, української статистики, численних опитувань. Виконано глибоку аналітичну роботу», – зауважила проректор із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел.

Ксенія Шокіна

mediacenter.uzhnu

 

07 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів