З чим цьогоріч фестиваль Docudays UA завітає в Ужгород

З чим цьогоріч фестиваль Docudays UA завітає в Ужгород
14 жовтня о 17:00 в Ужгороді на базі культурно-історичного центру "Совине Гніздо" стартує XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Закарпаття стане однією з 22 двох областей України, що цього року долучились до показів, загалом вони охоплять близько 200 міст та містечок. Фестиваль неполітичний та некомерційний, вхід на всі події є традиційно безкоштовним.

 

Метою та місією Docudays UA є популяризація та розвиток документального кіно задля підвищення рівня дотримання прав людини в Україні, сприяння розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. 

В рамках цьогорічної програми також відкриється експозиція "Моя Армія. Бачити серцем" та відбудеться презентація фотокниги ".RAW Історія змін українців та армії" – 137 фоторобіт від 33 фотографів, які фіксують події на передовій та історії людей, котрі творять літопис нового суспільства та нової армії. Основне завдання проекту – відстежити та задокументувати становлення нового українського війська через спогади очевидців і безпосередніх учасників цього процесу. Співавторами цього видання стали відомі фотожурналісти, фотокореспонденти, куратори з Украі?ни, Білорусі, США тощо, такі як Олександр Глядєлов, Брендан Гоффман, Йосип Сивенький, Олександр Васюкович та інші. Це унікальна подія ініційованого Міністерством оборони України всеукраїнського фотопроекту "Армія. Друге народження". Презентують проект Анна Войтенко та Іван Чернічкін, запрошені автори Макс Левін, Сергій Моргунов та Юлія Кочетова-Набожняк, котра, до речі, є ще й творцем фільму "До скорого", що увійшов до програми кінопоказів в Ужгороді. (відкриття експозиції 14 жовтня о 17:00).

Головна тема цьогорічного фестивалю має назву "Чотири градуси" та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувачам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.


З 14 по 29 жовтня в Ужгороді відбудуться перегляди наступних стрічок:

14 жовтня 2017

До скорого/ See you later/Юлія Кочетова-Набожняк/Україна 2016

"До скорого" – це мантра, освідчення і заповіт всім тим, хто чекає і тим, хто не дочекався. Командири перед віи?ськовими операціями заповнюють графу "заплановані втрати", але ця історія про те, чому ми з тобою живі. Автобіографія на двох, де віи?на – це не головне. (перегляд 14 жовтня о 19:00)

15 жовтня 2017

Спеціальний показ Мандрівного Docudays UA

"Боротьба Джамали"/ЕлінЙонссон/Швеція / 2017

У фільмі "Боротьба Джамали" шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню "1944", фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми. Презентує фільм Алім Алієв, співзасновник проекту Крим SOS. Дискусія та обговорення: реалії Кримського сьогодення та боротьба кримськотатарського народу. (перегляд 15 жовтня о 18:30)

27 жовтня 2017

Історія зимового саду / The Winter Garden’s Tale/ Семен Мозговий/Україна 2017

Домашні ігри / Home Games/Аліса Коваленко/Великобританія, Україна, Франція / 2017

Укриття / Refuge/ Анастасія Максимчук/ Україна / 2016

"Історія зимового саду" базується на долі Павільону квітникарства колишнього ВДНГ та його літньої працівниці – Валентини Вороніної, – яка підтримує цей простір, вкладаючи туди своє життя, коли раптом приходять зміни. Після сорока п’яти років роботи її просять піти на пенсію. Та Вороніна не погоджується, бо вважає, що всі рослини без неї загинуть.

Фільм "Домашні ігри" зображує життя Аліни Шилової, 20-річної киянки, яку може врятувати від бідності захоплення футболом. Наразі дівчина професійно займається спортом, але обставини складаються неоднозначно: раптово помирає мати Аліни, і на руках у юної спортсменки лишаються маленькі брат і сестра – 6-річний Ренат і 7-річна Регіна.

"Украття": історія зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду. 

(перегляд 27 жовтня о 18:30).

28 жовтня 2017

Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр "Емек" / Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater/ Emek Bizim Istanbul Bizim/ Turkey / 2016

"Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр "Емек" – хроніки боротьби у серці Стамбула, що стала однією з найбільш значимих і проклала шлях до протестів на площі Таксім. Вона розгортається довкола кінотеатру "Емек", який зруйнували всупереч волі людей та на шкоду спільному благу, перетворивши його на торговий центр. Історія перегукується з нещодавніми подіями в центрі Ужгорода, де продана у приватну власність архітектурна пам’ятка епохи модернізму, бездумно руйнується новим власником.

Спільна акція-флешмоб: SAVE Uzhhgorord.

Лекції, дискусія та обговорення за участі:

Лекція Тетяни Літераті – авторки статей "Втрачений Ужгород".

Лекція Ліни Дєхтярьової – мистецтвознавиці, правозахисниці – Збереження історичної та архітектурної спадщини

(перегляд 28 жовтня о 18:30).

29 жовтня 2017

Процес: Російська держава проти Олега Сенцова / The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov/ Аскольд Куров/ Естонія, Польша, Чехія / 2017

Флеш-моб: Free Сенцов і Кольченко

Стрічка "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Після анексії Криму Росією Олег став активним противником окупації. У травні 2014 року його заарештували співробітники російської служби безпеки, висунули йому звинувачення у плануванні теракту та перевезли до Москви. Після більш ніж року перебування під вартою, його засудили до 20 років ув’язнення попри той факт, що він давав свідчення під тиском, а доказів було недостатньо. Своєї провини Сенцов не визнав. (перегляд 29 жовтня о 18:30)


Організатори: Благодійна організація "Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті".

Партнери: КП Ужгородської міської ради "УЖ-ФЕСТ", Ужгородська міська рада, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація "Південь", Благодійна організація "Фонд милосердя та здоров’я", ГО "Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв", Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Дата: 14-29 жовтня 2017

Місце: Ужгород, вул. Ракоці 2, культурно-історичний центр "Совине гніздо"

Ціна: Вхід вільний

varosh

 

09 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів