Більшість випускників шкіл у Берегові просто не розуміє української мови

Більшість випускників шкіл у Берегові просто не розуміє української мови
Про це Президент України Петро Порошенко заявив, відповідаючи на запитання членів ПАРЄ, у середу на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи.

 

Президент Петро Порошенко хоче деполітизації і відкритого діалогу у мовному питанні стосовно реформування освітньої системи в Україні, передає 5 канал.

"Наша система життєво потребувала реформування. Ми бажаємо модернізувати українську школу. Стаття 7, яку критикували певні наші європейські партнери, спрямована на покращення стану української мови в публічному житті, але також гарантує використання мов національних меншин", – пояснює Порошенко.

"Чи можете ви уявити собі ситуацію, щоб діти в Британії, Німеччині чи Франції не розмовляють англійською, німецькою, французькою мовами?.. А ви уявляєте, що 75% випускників шкіл у Береговому не склали іспит з української мови. Вони просто її не розуміють. Як вони можуть продовжувати навчання, працевлаштуватися в країні, стати держслужбовцями? Це дискримінація таких дітей", – наголосив глава держави.

"Ми не написали жодного слова дискримінації мов національних меншин. Ми створюємо умови для їх вивчення. Ми просимо лише вивчати і українську. Це захист прав всіх дітей", – сказав він.

Порошенко нагадав, що українська сторона повністю відкрита для діалогу та надіслала законопроект для проведення оцінки Венеціанською комісією , та готова запровадити висновки вказаної оцінки.

Він також згадав свій життєвий досвід: що народився на Одещині в центрі болгарської громади України, розмовляє болгарською, румунською

"Коли почав працювати в Києві з польськими колегами, то r ozumiem wszystko po polsku, I speak English fluently, спокойно и комфортно разговариваю по-русски, розмовляю українською. Саме це я бажаю бачити в регіонах України, де живуть національні меншини. Щоб вони були двомовними, тримовними…", – зазначив Порошенко.

Джерело: 0312.ua

 

12 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів