Хто із закарпатців має право зберігати вдома зброю?

Хто із  закарпатців має право зберігати вдома зброю?
Про місячник добровільної здачі зброї, правила її оформлення та зберігання, а також про початок сезону полювання на пернатих — начальник відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи поліції Закарпаття, підполковник Василь Кобаль.

 

– Поясніть суть місячника добровільної здачі зброї та потреби в таких заходах.

– Місячник розпочався 1 жовтня та триватиме до 31 жовтня. Він проводиться з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї та вибухівки, профілактики злочинів, пов’язаних із застосуванням і використанням зброї, на території України та, зокрема, Закарпатської області. В чому полягає суть місячника: якщо громадянин України добровільно звернувся до органів Національної поліції і здав незареєстровану зброю, боєприпаси або вибухівку, які незаконно в нього зберігалися, то, відповідно до ч. 3 ст. 263 ККУ, він звільняється від кримінальної та адміністративної відповідальності. Місячник проводиться більше для того, щоб привернути увагу до проблеми зберігання громадянами незареєстрованої зброї. Наголошу, що здавати зброю в поліцію можна у будь-який час. Якщо людина йшла лісом і знайшла рушницю, то вона просто зобов’язана звернутися до правоохоронців і здати її, не зберігати і не чекати місячника. А місячник проводиться, щоб населення активізувалося і звернуло на це особливу увагу. 

– Як часто проводиться місячник добровільної здачі зброї? 

– Він проводиться два рази на рік за дорученням Національної поліції України, це було в березні і зараз – в жовтні. 

– Чи можна вже говорити, що якісь із районів здають зброю активніше за інших?

– Найактивніше, як правило, гірське населення, там більше залишилося зброї, яка колись, можливо, була зареєстрована, але дозволи з часом були втрачені. Зброя – це така річ, яку не кожен хоче мати. Тобто, якщо хтось знайшов рушницю, то зразу, як правило, звертається до органів Національної поліції. Бувають різні випадки, це, як правило, зброя, яка залишилася ще від дідів. Багато зброї в той момент було зареєстровано, а при переході – вже ні, хоча в родинах зберігаються якісь документи та накладні. Як правило, ця зброя зберігалася роками на старих горищах та в підвалах. Але час мінявся, ніхто не знав, як правильно зареєструвати зброю, і вона просто лежала. Тепер вона знаходиться, і люди вирішують питання щодо її узаконення і легалізації. На Закарпатті зброю, завезену зі Сходу України під час проведення антитерористичної операції, поки що не здавали до органів внутрішніх справ і не зверталися з заявами.

– Хто в Україні має право зберігати зброю?

– Право на придбання мисливської гладкоствольної зброї мають громадяни України, які досягли 21-річного віку, а нарізної зброї – 25-річного. Наголошу, що ці особи повинні не мати проблем із законом. Якщо людина хоче отримати дозвіл на придбання мисливської гладкоствольної та газової зброї, вона звертається в територіальні підрозділи Національної поліції за місцем проживання. Для права придбання нарізної зброї потрібно звертатися до Головного управління Національної поліції в Закарпатській області. Для отримання дозволу необхідно здати медичну довідку, довідку про відсутність судимості, а також довідку про вивчення матеріальної частини зброї та боєприпасів, дві фотографії розміром 3 на 4 і копію паспорта громадянина України. Реєстрації підлягає мисливська гладкоствольна та нарізна зброя, яка використовується для полювання та самозахисту. Не може бути зареєстрована зброя армійських взірців, вона використовується для спецпризначенців. Також не підлягає реєстрації короткоствольна та автоматична зброя. Пневматична зброя в нас, як правило, реалізовується без відповідних дозволів, але є більш професійна – це пневматична зброя зі швидкістю польоту кулі понад 100 м/с і калібром більше 4,5 мм. Така зброя підлягає реєстрації у встановленому законом порядку, після отримання дозволу її можна придбати у мережі мисливських магазинів України. Так само, відповідно, холодна зброя вся сертифікується, є зброя, яка підлягає і не підлягає дозволам. В торгових організаціях це чітко розрізняють і пояснюють, для якої зброї потрібні дозволи, а для якої ні.

– Купуючи зброю чи реєструючи її на себе, громадяни повинні усвідомлювати, що така власність передбачає специфічні умови зберігання. Розкажіть про це детальніше.

– Власник зброї повинен забезпечити її належне зберігання та обмежити доступ сторонніх осіб. Використовуються, як правило, мисливські сейфи і шафи. Вони повинні бути надійно закріплені та знаходитися в місці, де доступ обмежений, тобто не стояти в коридорі, прохідних місцях. Це, як правило, комори, кімнати не загального користування. Зброя повинна зберігатися в розібраному вигляді, окремо від боєприпасів. Все це повинно бути у металевих сейфах або шафах.

– З 1 жовтня розпочався сезон полювання, в чому його суть?

– З 1 жовтня почався сезон полювання на пернату дичину, на Закарпатті це фазан і куріпка. Полювання проводиться, як правило, у неділю, дозволено 8 виходів. Кожен зареєстрований мисливський колектив отримує певну кількість ліцензій на право полювання. Після проведення інструктажів проводиться власне полювання. Багато мисливських угідь знаходиться в межах населених пунктів, але вони всі – на безпечній відстані від поселень, і стрільба проводиться за їх межами. Як мисливці, так і пересічні громадяни повинні розуміти, що люди ходять по гриби та ягоди, але ніхто собі не дозволить полювати в місцях проведення громадських заходів або будь-якого скупчення людей. Це все покладається на мисливські колективи та їх дисципліну. Полювання – це нормальне явище по всьому світу, єдине – дотримання правил безпеки, і все буде добре.

Хочу наголосити: шановні закарпатці, звертайтеся до органів Національної поліції, якщо у вас є незареєстрована мисливська нарізна або гладкоствольна зброя, холодна зброя, боєприпаси або вибухівка. В ході цього місячника відповідальність –кримінальна або адміністративна – буде знята.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

12 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Северин 2018-04-07 / 17:06:38

    Пакет документів треба подати разом з довідкою про несудимість http://salex-lcc.com.ua/dovidka-pro-nesudimist-u-m-lviv-i-oblasti.html отримавши дозвіл можна мати дома зброю