Закарпатська ДФС: про нарахування ЄСВ на суму, сплачену підприємством на навчання працівника

Закарпатська ДФС: про нарахування ЄСВ на суму, сплачену підприємством на навчання працівника
Чи є базою нарахування єдиного внеску сума витрат, понесених юридичною особою у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який не перебуває у штаті підприємства, але виконує роботи згідно з договором цивільно – правового характеру?

 

Відповідно до абзацу другого п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ) є роботодавці – підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, які використовують працю фізичних осіб за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань). Базою нарахування ЄВ для роботодавців, є, зокрема сума винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (абзац перший п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Згідно п.п. 2.1.8 розділу ІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі – Інструкція № 5), оплата праці (включаючи гонорари) працівників, які не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки проводяться підприємством безпосередньо з працівниками) за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру, включаючи договір підряду (за винятком ФО – суб’єктів підприємницької діяльності), належить до фонду оплати праці, на яку нараховується ЄВ за виконану роботу. Одночасно, згідно п. 3.24 Інструкції № 5 витрати підприємства на підготовку та перепідготовку кадрів, зокрема, на навчання працівників в установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів не віднесені до фонду оплати праці та не включаються до бази нарахування ЄВ.

Постановою Кабінету Міністрів від 22 грудня 2010 року № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюється за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Перелік № 1170). Згідно п. 9 розділу ІІ Переліку № 1170 до таких витрат відносяться витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійну підготовку та перепідготовку кадрів. Отже, сума витрат, понесених підприємством у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника, який виконує роботи згідно договору цивільно – правового характеру, нє є базою нарахування ЄВ.

ДФС у Закарпатській області

 

13 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів