Закарпатський фольклорист Юрій Туряниця видав збірку вояцьких пісень краю

Закарпатський фольклорист Юрій Туряниця видав збірку вояцьких пісень краю
Понад 300-сторінкова праця містить не тільки українські вояцькі пісні, а й угорські, чеські та словацькі, записані на теренах нашої області.

 

Відомий закарпатський фольклорист, колишній доцент кафедри української літератури УжНУ Юрій Туряниця видав найґрунтовнішу свою книжку. Це збірка рекрутських пісень Закарпаття під символічною назвою «Мирно жийте, люди».

Понад 300-сторінкова праця містить не тільки українські вояцькі пісні, а й угорські, чеські та словацькі, записані на теренах нашої області. Цікаво, що записи робив сам автор, який наприкінці книжки подає відомості про всіх інтерв’юерів, з уст яких записані тексти. До кожної пісні також подається нотний запис, розшифровку якого зробив відомий закарпатський композитор Микола Попенко. На жаль, книжка вояцьких пісень, яка, безперечно, є подією у культурному житті краю, вийшла у видавництві «Краєвиди Карпат» мізерним накладом – усього 50 примірників.

Вражає завзятість Юрія Дмитровича, якому виповнилося вже 88 років, але досі за столом він просиджує по 10 годин. У його доробку такі відомі книжки, як «Казки одного села» (у співавторстві з Петром Лінтуром), «Колядки Закарпаття», «Від пиття нема пуття», дитячі книжечки на основі фольклору. У планах науковця – видати книжку словацьких пісень Закарпаття та бібліографію своїх праць, адже тільки виступів у пресі у нього кілька сотень. Тож бажаємо йому творчого завзяття на реалізацію задуманого!

mediacenter.uzhnu

 

16 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів