Закарпатська ферма: якими мають бути стосунки поміж його членами?

Закарпатська ферма: якими мають бути стосунки поміж його членами?
Правові основи трудових відносин у фермерському господарстві.

 

Так склалося, що у фермерському господарстві основні роботи виконують його члени. Відповідно до положень Закону України “Про фермерське господарство”, членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім’ї, родичі, які об’єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту  фермерського господарства.

Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом). В той же час, при вдалому веденні діяльності, фермерське господарство потребує додаткових найманих працівників, з якими потрібно оформлювати трудові відносини відповідно до чинного законодавства україни.

З працівниками, які залучаються до роботи у фермерському господарстві, повинні укладатися  трудові договори (контракти) у письмовій формі (ч.3 ст.27 Закону України “Про фермерське господарство”), в якому визначаються строк договору, умови праці і відпочинку (тривалість робочого дня, вихідні дні, щорічна оплачувана відпустка, форми оплати праці та її розміри, харчування тощо). Крім того, у даній статті Закону зазначено, що видача трудових книжок та їх ведення у фермерському господарстві здійснюється відповідно до законів України про працю.

Отже, як зазначено у законі, що регулює діяльність фермерського господарства, при прийнятті на роботу ї особи, яка не є членом даного господарства, обов’язково потрібно підписати із найманим працівником письмовий трудовий договір та скласти наказ по господарству про прийняття на роботу такої особи із зазначенням посади.

При цьому з метою дотримання норм законодавства з праці потрібно зажадати у громадянина паспорт чи інших документ, який посвідчує особу та трудову книжку. У разі призначення на посаду, що потребує спеціальної кваліфікації потрібно також вимагати документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), довідку про стан здоров’я та військовий квиток (ст.24 КЗпП). 

З метою дотримання законодавства про охорону праці, перед початком роботи найманого працівника потрібно ознайомити  його з посадовою (робочою) інструкцією, в якій описано його права та обов’язки, визначити робітникові його робоче місце і забезпечити необхідними для роботи засобами, ознайомити з правилами внутрішнього розпорядку, технікою безпеки, протипожежної охорони та колективним договором (під підпис). Також бажано видати відповідний наказ про забезпечення необхідними гігєничними засобами та засобами при роботі у несприятливих умовах (щодо надання респираторів, миючих засобів, робочого одягу та взуття тощо).

Також при веденні підприємницької діяльності у фермерському господарстві з метою забезпечення положень нормативного документообігу потрібно розробити штатний розклад із детальним визначенням посад (у тому числі за сумісництвом), посадовими окладами (із урахуванням вимог законодавства щодо мінімальної оплати праці) та обов’язково вести табель робочого часу, що полегшить спілкування при візиту контролюючих органів.

Джерело: АгроЦентр

 

17 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів