Закарпатці! Любіть та знайте рідний край!

Закарпатці! Любіть та знайте рідний край!
До 25-річчя створення Закарпатського обласного управління лісами вийшла у світ і була представлена на суд громадськості у день відзначення професійного свята – Дня працівника лісу перша у своєму роді унікальна книга «Ліси Закарпаття».

 

Її автори – відомі в нашому краї та й далеко за його межами лісівники Микола Бігун –  вчений-лісівник, кандидат наук, перший керівник згаданого лісового управління, Заслужений природоохоронець України та Валерій Мурга – нинішній начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради, кавалер ордена «За заслуги ІІІ ступеня».

Широка і різноманітна інформація про унікальні ліси нашого краю у цифрах і фактах раніше ніколи не публікувалася. Вона охоплює великий аспект даних про нинішній стан закарпатських лісів, їх зберігання примноження та мудре, по-справжньому господарське використання в інтересах людей краю. Крім цього, у книзі визначено перспективи і головні напрямки роботи лісівників з метою покращення й посилення екологічних функцій, удосконалення рекреаційно-оздоровчих та естетичних напрямків використання закарпатських лісів – сьогодні і на перспективу.

В книзі доволі вдало і широко проаналізовано нинішній стан лісів краю, проведено їх порівняння з лісовими багатствами країн Європи. Зроблено чіткий висновок: ліси Закарпаття є одними з кращих у Європі і найкращі в Україні, як за продуктивними (токсоційними) й екологічними, так і за економічними показниками. Словом, цифрами і фактами доведено, що ліси нашої області – друга Швейцарія в центрі Європи.

З інформації, що міститься у книзі, читач має можливість проаналізувати динаміку змін, що відбулися у лісах Закарпаття за останню чверть віку та порівняти їх із лісами сусідніх з нами європейських країн, й зокрема, Румунії, Польщі, колишньої Чехословаччини.

Отже, ювілейна книга про ліси Закарпаття потрібна лісівникам, екологам, біологам, студентам лісових та екологічних навчальних закладів  усіх рівнів, цікава для читачів, які люблять, шанують і бережуть ліси.

Усе це та багато інших цікавих фактів у сукупності розширює загальний світогляд на закарпатські ліси, їх нинішній стан, дає уяву про їх перспективи, посилює відповідальність лісівників перед нинішнім, а особливо прийдешніми поколіннями.

Володимир Ільков, голова обласної організації профспілки працівників лісових галузей

 

18 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів