Інвестиційний бізнес-форум сьогодні проходив в Ужгороді

Інвестиційний бізнес-форум сьогодні проходив в Ужгороді
Організатори - ТОВ «Угорський національний торговий дім» спільно з Угорсько-Українською торгово - промисловою палатою.

 

Сьогодні, 18 жовтня, в  Олд Континенті в Ужгороді відбувся бізнес-форум  під назвою «Можливості фінансування іноземних інвестицій та невикористані можливості  доступу до ринку».

Участь у заході взяли:  Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла,   урядовий уповноважений  Угорщини з  питань координації урядових дій щодо розвитку співпраці  між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською  областю Іштван Грежа, перший заступник голови облради Йосип Борто, президент Міжнародної асоціації екологів університетів Анатолій Толстоухов, Президент ЗАТ «Управління Фонду ім.Сечені в Україні та Угорщині» Імре Чугай, директор ТОВ « Центрально-європейська мережа розвитку торгівлі УНТД» Петер Шкапінець.

З вітальною промовою до учасників форуму звернувся Йосип Борто, який щиро подякував ініціаторам і організаторам заходу та  наголосив на зручному  географічному розташуванні Закарпаття.

- Наш край поетично називають воротами України у Центральну і Західну Європу. Я б назвав ще й містком до сусідньої дружньої європейської держави - Угорщини, з якою напрацьовані результативні доброзичливі стосунки та партнерські зв’язки. Вірю в те, що Закарпаття  і надалі розвиватиметься як край безпечних інвестицій, туризму, економічного потенціалу, інфраструктурного розвитку та комфорту для  його громадян будь-якого походження, мови та культури.

Далі Йосип Йосипович наголосив на важливості нинішнього зібрання, що відкриває перед підприємливими жителями краю ширші можливості доступу до ринку та залучення іноземних інвестицій. Це важливо, бо саме ці чинники впливають на  економічний розвиток самоврядних території та добробут їх громад.

Детально інформував про структуру залучених в область інвестицій, які сприяють створенню нових робочих місць та розбудові соціальної сфери.

- Два мільярди гривень було інвестовано в Закарпаття у першій половині 2017 року, а це 50 % зростання проти відповідного періоду минулого року, - сказав Й.Борто, додавши, що найбільше інвестицій надійшло з  Голландії, Німеччини, Польщі, Австрії, США.  92 % всіх інвестицій з країн Євросоюзу, які скеровані  на розвиток промисловості, машинобудування, електроніки, текстильної та деревообробної галузей.  На жаль,  невелика частка припадає  на харчову промисловість та АПК. Найбільше експортується товарів і послуг  із Закарпаття в Угорщину, імпортується – з Китаю. Відмітив, що позитивне сальдо зовнішньої торгівлі  склало 40 млн грн. Назвав  і той факт, що підприємці Закарпаття підтримують тісні зв'язки із 120 країнами світу. Серед перспективних напрямків розбудови краю  вбачає розвиток туризму, сільського господарства,  чистого довкілля,  переробки деревини, дикорослих плодів, ягід, грибів та інших природних ресурсів.

- Ми маємо прагнення і розуміння того, що бізнес потребує безпеку, має  прозоро і конструктивно працювати  на благо закарпатської громади. Цьому всебічно сприяє і обласна рада, - наголосив Й.Борто.

На завершення побажав  усім позитивних  вражень, нових цікавих і корисних ідей  і, найголовніше, – знайти можливості  доступу до ринку  і отримати ефективний результат.

Інші учасники форуму ділились думками про нові інвестиційні можливості з розвитку регіонів, громад та самоврядних територій.

Й. Бугайла  зазначив, що форум допоможе рухатись в напрямку залучення  інвестицій і сприятиме  розвитку Закарпаття. Згадав, що уряд Угорщини відкрив для України  кредитну лінію на суму 50 млн євро і висловив сподівання, що вони підуть на розбудову  інфраструктури, доріг та пункти перетину на кордоні, що є важливим для ведення успішного бізнесу.

Іштван Грежа провів ґрунтовну презентацію можливостей  розвитку самоврядних територій в рамках Карпатського  басейну, де найсильнішою і найуспішнішою є співпраця Вишеградської четвірки-  Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. Успішні спільні проекти діють в Сербії та Хорватії. Щодо України, то урядовий уповноважений запевнив: «Угорщина й надалі готова будувати тісні різнобічні зв’язки з Україною».

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

18 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів