Дегустатори висловили свою думку стосовно смакових якостей нового торта "Ужгород"

Дегустатори висловили свою думку стосовно смакових якостей нового торта "Ужгород"
Повідомлення на сторінці у Фейсбук відомого закарпатського футблогера Федора Шандора про продаж підробки торта «Ужгород» викликало неабиякий резонанс серед споживачів. Місто почало обговорювати кулінарний скандал навколо знаного кондитера Штефаньо та кондитерського цеху на Можайського 7А, який начебто виготовляє «підробку».

 

Багато місцевих сайтів поширили інформацію в мережі, цитуючи слова Ф.Шандора:

«До уваги ужгородців, закарпатців, гостей, туристів та друзів міста! У зв’язку з надпопулярністю торта «Ужгород» від ТМ «Штефаньо» - вимушені констатувати про появу в продажу неякісних підробок улюбленого торта. Власникам кондитерських та магазинів - нагадуємо про юридичну відповідальність за продаж у своїй мережі підробних товарів-фальсифікатів!».

Журналісти спробували детальніше розібратись в ситуації та вислухати думку усіх сторін.

КОНДИТЕРСЬКИЙ ЦЕХ НА МОЖАЙСЬКОГО

Спочатку ми навідались у кондитерський цех на Можайського 7А, де зустрілись з директором підприємства Іриною Штібель та санітарним лікарем цеху Іваном Ващенком.

Як відомо, раніше Валентин Штефаньо працював в кондитерському цеху на Можайського.

Як зазначає Микола Ващенко з часом цех не дійшов спільної згоди з паном Штефаньо і кондитер залишив це місце роботи.

«Щодо торту «Ужгород», то він виготовлявся і виготовляється в цеху по вулиці Можайського 7 в місті Ужгород», – зазначає Ващенко. – Цех виготовляв його від дня створення за участю працівників кондитерського цеху та під керівництвом технолога підприємства Валентина Штефаньо. Після того, як він покинув наше підприємство, ми не змінювали рецептуру».

Як відомо, про те, що Штефаньо більше не працює на підприємстві перед цим у ФБ повідомила дружина кондитера Валентина:

«Хочу повідомити, що на Можайського 7а Валентина більше немає, і за якість тих виробів він особисто більше НЕ ВІДПОВІДАЄ! Адже багато замовників приходили туди для замовлень саме до Валентина як до кондитера, і їх не цікавило, хто власник цеху! Адже, коли кухар йде з ресторану його мішленівська зірка йде разом з ним, а ресторан залишається з «носом»- аналогічний випадок».

Тим часом санітарний лікар Ващенко відкидає всі звинувачення в «підробці» торта «Ужгород»:

«Торт продовжує випускатись на тих самих потужностях, тими самими фахівцями-кондитерами кондитерського цеху з дотриманням повної технології та складу. Санітарний лікар підприємства дав гарантію якості та безпечності вказаного продукту».

Директор цеху на Можайського Ірина Штібель показала нам документ, який підтверджує їхнє право власності на випуск торта «Ужгород»:

Стосовно рецепту, то як зазначив перед цим Федір Шандор, в «нового» торта "Ужгород" "змінена рецептура, відсутність якісних начинок, заміна природніх наповнювачів на хімічні, неправильне написання іноземною мовою назви Uzhhorod".

В цеху на Можайського 0312.ua переконували, що ніяких замін, крім зміни дизайну коробки з рисунком старої печатки Ужгорода на торті та маси (з 410г на 480г) не відбулося.

До речі, про написання іноземною мовою назви Ужгород.

Згідно зі статтями 4, 6 Закону України «Про географічні назви» затверджена назва «Uzhhorod». Тобто не так, як зараз написано на коробці торта.

Після відвідин цеху, кореспондент Сайту міста Ужгород відвідав одне з кафе у центрі міста, де можна придбати смаколик.

Офіціант показала на вітрині вже порізаний торт «Ужгород», зазначивши, що це продукція Кондитерського Дому «Valentin & Valentina Shtefanyo».

Стосовно інформації про «підробку», то офіціантка переконала, що відмінності між двома тортами нема, окрім дизайну упаковки.

КОМЕНТАР ВАЛЕНТИНА ШТЕФАНЬО

Наступний співрозмовник 0312.ua – кондитер Валентин Штефаньо.

У телефонній розмові Валентин Павлович залюбки погодився поспілкуватись з кореспондентом.

На початку розмови Валентин ствердив: «Як кондитер я завжди хотів створити оригінальний кондитерський сувенір, який би став брендом міста та реалізовувався лише в Ужгороді. Торт «Ужгород» і став тією родзинкою міста!».

Кондитер розповів, що коли працював в цеху на Можайського, тоді він контролював якість та технологічний процес виготовлення продукції. Зараз він їх не контролює і не може запевнити споживачів в їх ідентичності. «Споживачі самі нехай оцінюють два торти на смак»,– зазначив Штефаньо.

Кондитер додає – раніше торт «Ужгород», крім кондитерської «Штефаньо», продавався тільки в ТЦ «Дастор»:

«Зараз продаж фірмових тортів став не контрольований, що зумовило непорозуміння серед туристів та жителів міста».

Валентин Штефаньо повідомив, що на разі в його кондитерській припинений продаж торта «Ужгород» через підготовку до відкриття нового виробничого приміщення та закупівлю устаткування:

«Вже найближчим часом відвідувачі продовжать насолоджуватись улюбленим тортом з прилавку кондитерської Штефаньо»

На думку Валентина, «Дастор» вчинив благородно, вилучивши з продажу так звані «підробки» в очікуванні поновлення виготовлення тортів від «Штефаньо» зазначеного на упаковці, як і було домовлено раніше.

На закінчення розмови, ужгородський кондитер побажав нам «солодких вражень».

ТЕСТ-ДРАЙВ "НОВОГО" ТОРТА "УЖГОРОД"

Після розмови з директором цеху на Можайського та Валентином Штефаньо, ми звернулися за допомогою у проведенні «тест драйву» нового торта «Ужгород» до інших кондитерів обласного центру. Однак з етичних міркувань, всі вони відмовили.

Таким чином, у редакцію Сайту міста Ужгорода були запрошені 9 мешканців міста для дегустації «нового» торта «Ужгород», попередньо придбаного за 155 гривень в одному із супермаркетів міста.

Одразу зауважимо, усі учасники «фокус групи» раніше неодноразово куштували торт «Ужгород».

По завершенні дегустації учасники тесту висловили свою думку стосовно смакових якостей «нового Ужгорода».

Отже, "новий" торт «Ужгород» вважав кращим – 1 дегустатор, гіршим – 4, ідентичним зі «старим» – 4-ро опитаних.

Серед недоліків нового торта найчастіше вказували заміну кремової начинки (3 дегустатори) і ціну (1 дегустатор).

Та все ж, як перед цим сказав Валентин Штефаньо, враження залишилися солодкими в усіх.

Джерело: 0312

 

19 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів