Керівники Закарпаття зустрілися з міністром юстиції Угорщини

Керівники Закарпаття зустрілися з міністром юстиції Угорщини
Москаль про мовну статтю освітнього закону: «У нас позиція чітка – чекаємо висновку Венеціанської комісії, положення якого мають бути імплементовані в українське законодавство…».

 

Голова ОДА Геннадій Москаль та перший заступник обласної ради Йосиф Борто зустрілися з угорською делегацією на чолі з міністром юстиції, доктором Ласло Трочані, котрий приїхав до Ужгорода для відзначення річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1956 року.

– Я сам ровесник Угорської революції, народився в 1956 році, – зазначив на початку зустрічі Л.Трочані. – Добре пам’ятаю той страх, що панував серед угорців у 60-ті й 70-ті роки. У 80-ті ситуація почала змінюватися на краще, а в 1990-му ми здобули свободу і з тих пір живемо в умовах демократії. Зараз, незважаючи на певні розбіжності з Брюсселем, користуємося всіма перевагами Європейського Союзу і підтримуємо Україну в її зближенні з ЄС.

У ході зустрічі обговорювалися дві головні теми – економічна співпраця та прийнятий нещодавно в Україні «Закон про освіту».

– У нас є кілька спільних стратегічних проектів, які слід реалізувати якомога швидше, – наголосив Г.Москаль. – Це насамперед будівництво Берегівської окружної дороги, яка з’єднає автобан М-3 і міжнародну трасу «Чоп – Київ», реконструкція Міжнародного пункту пропуску «Лужанка – Берегшурань» і відкриття нового міжнародного пункту пропуску на українсько-угорському кордоні «Велика Паладь – Нодьгодош». До речі, у 1956р. саме в цьому місці радянські танки увірвалися на територію Угорщини. Зараз Україна побудувала тут сучасну асфальтовану дорогу і навесні наступного року ми всі сподіваємося відкрити новий пункт пропуску, який ще більше зблизить сусідні регіони двох країн. Щодо мовної статті «Закону про освіту» у нас позиція чітка – чекаємо висновку Венеціанської комісії, положення якого мають бути імплементовані в українське законодавство. Це зніме всі непорозуміння між нашими країнами, які завжди жили в дружбі і злагоді.  

– Для нас дуже важливо, щоб українські угорці знали державну мову, – підкреслив Л.Трочані. – Водночас навчатися рідною мовою на всіх рівнях – це закріплене в українському законодавстві та міждержавних договорах право угорської громади, яке вона буде відстоювати. Висновок Венеціанської комісії має бути готовий до березня наступного року, і коли поважна делегація вивчатиме освітні та мовні питання в Україні, ми запропонуємо, щоб були заслухані і представники із Закарпаття, в тому числі голова ОДА.  

moskal.in.ua

 

23 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів