Мандри закарпатських студентів в Європі: як це було

Мандри закарпатських студентів в Європі: як це було
Минулого тижня студенти Ужгородського національного університету повернулися з поїздки Європою. Тревел, який включав у себе три європейських міста – Відень, Париж та Мілан, тривав п’ять днів та подарував студентам можливість самостійно оглянути міста, спланувати свою екскурсійну мапу та насолодитися особливостями кожної країни сповна.

 

Голова профкому студентів УжНУ Ростислав Головчанський розповідає, що подорож стала можливою завдяки спільній та злагодженій роботі профкому та студради УжНУ. «Цей тревел – ініціатива студентського активу. Профком та Студрада об’єднали свої зусилля та отримали чудовий результат. Оголошено про поїздку було за два місяці, і вже за декілька днів вільних місць не було – це говорить про те, що ми обрали цікавий маршрут для наших студентів».

Першим пунктом на карті мандрівників УжНУ став чарівний Відень. Величні храми, розкішні резиденції найясніших осіб і вельмож, театри, оперні зали, широкі площі і проспекти та інші пам’ятки переповнюють місто. Відень справедливо вважається однією з найкрасивіших і найбільш цікавих столиць світу. Близько обідньої пори майже сто студентів вишу опинилися на площі Марії Терезії звідки і розпочали свою екскурсію. Варто зазначити, що вже з цієї локації починаєш усвідомлювати – архітектура Відня зачаровує та дивує, адже кожний фрагмент ліпки, кожен монумент – витвір мистецтва.

По обидві сторони площі Марії Терезії стоять дві однакових будівлі, і нині в одній з них розташований Музей історії мистецтв, а в іншій розміщений Природно-історичний музей, де зберігається одне з найбагатших зібрань у світі. А посеред площі - 20 метровий пам’ятник Марії Терезії, яка тримає в руках Прагматичну санкцію, відповідно до якої жінки отримали право вступати на престол.

Опісля спільного фото студенти УжНУ відправилися гуляти містом. Кожен обрав собі свій маршрут та відзначив місця musthave.

Палацовий комплекс Шенбрунн, собор святого Стефана, Віденська ратуша, австрійська Національна бібліотека та опера – де тільки не ступала нога студентів УжНУ. Однак після прогулянки австрійською столицею на колектив чекав нічний переїзд до Парижу – світової столиці круасанів, оспіваного Собору Паризької Богоматері та, звісно, кохання.

Париж зустрів подорожуючих сонячною погодою. Однак, через затримку в дорозі, дісталися столиці на декілька годин пізніше, а це означало, що LaTourEifelзустрічатиме вже після заходу сонця. Проте, ніщо не могло зіпсувати вражень, і студенти УжНУ аж ніяк не пручалися нагоді побачити паризьку красуню в теплому світлі ліхтарів.

Вечір, Париж, метро. На шляху до своєї цілі завзяті хлопці та дівчата не зупинялися ні перед чим. Не налякало подорожуючих й те, що до Ейфелевої вежі від готелю 49 хвилин на метро з трьома пересадками (!). За годину поїздки ціль було знайдено. Тут, цього вечора, Париж вкотре переконав, що це столиця кохання. З усіх-усюд підходили закохані парочки, не стали винятком і студенти нашого вишу. Студент біологічного факультету Ростислав Садигов у світлі ліхтарів зробив пропозицію своїй коханій дівчині – студентці філологічного факультету Вікторії Вольф. Дівчина, звісно, відповіла згодою!

Наступного дня кожен мав час вільно побродити паризькими вуличками, відправитися на шопінг чи відвідати якісь визначні місця. Студентка третього курсу медичного факультету Анна Крохмальна розповідає, що подорож до Парижу була її давньою мрією, яка нарешті змогла втілитися: «Я завжди мріяла побувати у Луврі, і на власні очі побачити відому картину Леонардо да Вінчі – Мона Ліза. Я не очікувала, що масштаби цього музею такі великі. Там можна блукати годинами, і насолоджуватися художніми творами. Звісно, потік туристів там не вщухає, але ти забуваєш про все, і навіть про час».

Лувр, Єлисейські поля, Нотр-дам-де-Парі, Тріумфальна арка та міст Олександра ІІІ – саме такі локації були окуповані студентами вишу. Проте, місто вражає неймовірною кількістю монументів, які на кожному кроці розповідають про історію Франції, її правлячих осіб. Насичення архітектурою готичного стилю дарує враження перебування у містичному світі. Однак, серед мандрівників УжНУ були й такі, які не втрималися від походу до Діснейленду. Звісно, часу на відвідини повноцінного світу Дісней бракувало, але заглянути «бодай одним оком» все ж вдалося.

Проте, необхідно було прощатися зі столицею Франції та відправлятися до столиці світової моди – Мілану.

Студентка стоматологічного факультету Юлія Фельбаба розповідає, що не будувала планів на конкретні місця в Мілані, вирішила просто насолоджуватися атмосферою міста, і хтозна куди йти. «Чесно кажучи ми просто гуляли, але прогулянка виявилася дуже плідною, адже ми змогли відвідати декілька основних місць – архітектурно-духовний собор Дуомо, Замок Сфорцеско та арку миру. Насправді уявляла Мілан трохи не таким, більш казковим, але в жодному випадку не розчарована. Місто, люди мають свій настрій та свою атмосферу сюди вартує їхати по враження».

Готичний собор Дуомо, середньовічний замок Сфорцеско, живописний парк Семпьоне, оперний театр Ла Скала, і, звісно, фреска «Таємна Вечеря» Леонардо да Вінчі. Однак, варто зауважити, що жіноча частина студентів чекала Мілану дужче за інших, адже Мілан – рай для шопінгу. У місті представлені бутіки усіх світових брендів і будинків моди.

Студентки філологічного факультету Анна Фельтсан та Аліна Староста розповідають, що дуже хотіли відвідати одну з найвизначніших церков Мілану – Санта Марі делла Грація: «Готуючись до подорожі ми окреслили для себе декілька пунктів, які однозначно вартують уваги – ця церква не стала виключенням. Дуже хотілося побачити один із шедеврів Леонардо да Вінчі «Таємну Вечерю». Однак, цього дня там проводили службу, і нам не дозволили зайти в середину. Але ми не засмучуємося, буде ще один привід для приїзду в Мілан».

Подорожуючи студенти ужгородського національного університету мають можливість не тільки побачити нові міста, познайомитися з історичними надбаннями різних країн, але й випробувати себе в туристичному напрямку, та у володінні іноземними мовами. Так, відвідуючи європейські країни наші студенти отримують досвід, а головне, бажання рухатися далі, відкривати нові горизонти та отримують заряд енергії та вражень.  

Вероніка Кобаль,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

24 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів