В Ужгороді через "газове" НП у ЗОШ №9 засідала міська комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

В Ужгороді через "газове" НП у ЗОШ №9 засідала міська комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій
Щойно в Ужгородській міській раді під головуванням в.о. міського голови, заступника міського голови Ігоря Фартушка завершилося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) у зв’язку з інцидентом, який стався сьогодні у ЗОШ №9.

 

Нагадаємо, приміщенням школи близько 11 години поширився їдкий запах, дітей та педагогів евакуювали, кілька учнів через погане самопочуття доставили в лікарню.

Одна із заступників директора школи, оскільки керівник вже кілька днів перебуває на лікарняному, на засіданні комісії розповіла хронологію подій. За її словами, після 3-го уроку, коридорами з першого поверху поширився їдкий запах, однак диму не було. Учні і вчителі відчули першіння в горлі, сльозотечу, тому всіх 534 учнів буквально протягом 5 хвилин вивели у двір навчального закладу. Паралельно з цим викликали рятувальників, поліцію, «швидку», газову службу. Педагог відзначила, що всі прибули дуже оперативно, за 5-8 хвилин. На час приїзду фахівців запах майже вивітрився, оскільки першочергово відкрили в приміщеннях вікна.

Вчителі провели загальношкільну лінійку, пояснили дітям, що панікувати немає підстав. І хоч запаху в класах уже практично не було, вирішили не ризикувати здоров’ям дітей та відпустили їх додому. Медсестра і класний керівник 10 класу супроводжувати дітей, які скаржилися на погане самопочуття, на «швидких» у лікарню.

Згодом класні керівники телефонували батькам із проханням з’ясувати, як почуваються діти, які пішли додому, просили при найменшому занепокоєнні звернутися до медиків. Ще кілька педагогів пішли в лікарню перевірити, як почуваються госпіталізовані діти.

Відтак вчителі провели нараду, з’ясовували, що ж і як могло статися і про це повідомили на засіданні комісії: «Певно, хтось вирішив так «пожартувати», не думаючи про наслідки. Навряд чи хтось це зробив зі злого умислу, не було потреби зривати уроки, далі в багатьох класах були фізкультура, трудове навчання та інші «легкі» предмети. За попередньою інформацією, але вона наразі не підтверджена, це зробили учень нашої школи та ще один, який прийшов у заклад».

Як поінформував начальник відділу охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василь Решетар, у 3 із 11 попередньо госпіталізованих у міську дитячу лікарню учнів були більш виражені симптоми отруєння, їх помістили у відділення інтенсивної терапії. Одразу після огляду лікарів стало зрозуміло, що загрози для життя немає. Пізніше в лікарню прибули ще двоє дітей, яких привели рідні. Зараз уже немає і загрози здоров’ю школярів, їх стан оперативно і швидко поліпшувався, але щоб перестрахуватися, щоб раптом не виникли якісь віддалені наслідки, прийнято рішення залишити їх під наглядом медиків у лікарні до завтра.

За словами представника поліції, наразі затримано двох осіб, один із яких обґрунтовано підозрюється у злочині, який визначається однією з частин статті 296 Кримінального кодексу України. Дітей опитували в присутності і батьків, і педагогів.

На засіданні комісії ТЕБ та НС констатували, що наразі речовина, яка поширювалася в приміщенні школи, невідома. Подію, відповідно до відомчого класифікатора, визначено як «надзвичайна ситуація» (код 2.37). У протоколі засідання комісії визначать заходи, які потрібно провести для недопущення подібних випадків. Завтра на нараді керівників шкіл вкотре наголосять, як діяти, проводити роз’яснювальну роботу з дітьми і батьками. Обговорили також питання встановлення камер спостереження в освітніх закладах, при цьому зазначалося, що неодноразово з цим не погоджувалися батьки, мовляв, це ущемлення прав дітей.

Заступник міського голови Василь Гомонай подякував педагогам школи за оперативні і злагоджені дії, турботу насамперед про здоров’я дітей.

В.о. міського голови, заступник міського голови Ігор Фартушок наголосив, що всім потрібно зробити висновки з цього інциденту і жорстко покарати винних, відповідальність повинні понести і батьки, чиї діти це зробили.

Джерело: Ужгородська міська рада

 

24 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів