В Ужгороді презентували книжку «ватага книжкових отар»

В Ужгороді презентували книжку «ватага книжкових отар»
26 жовтня в Закарпатській обласній науковій універсальній бібліотеці імені Ф. Потушняка представляли книгу “Митець з гуцульського Парижа» відомого в Закарпатті художника-оформлювача книги Миколи Дем’яна.

 

Як влучно зазначила директор бібліотеки Олена Канюка, це незвична і в той же час цікава презентація, адже зазвичай презентують автор чи укладач свою книжку, а тут художник, майстер графічного дизайну.

Микола Дем’ян оформив понад 250 книжок, співпрацював із одинадцятьма видавництвами, газетами. У презентованій книзі зібрано весь масив доробку в ілюстраціях із фаховим аналізом мистецтвознавця Надії Пономаренко, а також із матеріалами авторів чи видавців книжок.

На презентацію прийшла інтелігенція краю, причетні до видання книги, серед яких багато колег Миколи Дем’яна. Зокрема, провідний спеціаліст Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олена Горячко, адже перший тираж книги вийшов за Програмоюпідтримки видання місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню; директор видавництва «TIMPANI», видавець презентованої книги Ярослав Федишин, редактор закарпатської філії видавництва «Знання» Галина Курій, директор видавництва «Гражда» Іван Ребрик, голова закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі, науковець-фольклорист Іван Сенько, журналіст, багаторічний редактор «Срібної землі -Фест»Василь Ільницький, письменники, літературознавці, фахівці з видавничої справи тощо. Кожен зі згаданих виступаючих ділилися спогадами про народження книги з рук художника Миколи Дем’яна, як приходили ідеї, виробничі цікавинки тощо.

За словами модератора свята, поета Василя Кухти, Миколу Дем’яна називають часто поетично – «кравець книжкових шаф», «ватаг книжкових отар на видавничих плаях, «лицар ордену книги» тощо. Це не дивно, бо, за словами Надії Пономаренко, яка під час вечора дала короткий аналіз творчості художника, у Миколи Дем’яна нема халтури, «він робить все тонко, вдумливо, ретельно, це унікальна людина, заглиблена у те, що робить».

Співом презентацію збагатив студент Ужгородського коледжу культури та мистецтв Іван Горпей.

Uzhgorod.net.ua

 

27 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів