У сусідів Закарпаття засідали відповідальні за прикордонні води від урядів України та Словаччини

У сусідів Закарпаття засідали відповідальні за прикордонні води від урядів України та Словаччини
У Земплінській Шираві (Словаччина) 24-26 жовтня проходила зустріч заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки за участі керівників робочих груп Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах.

 

Українську делегацію очолював головний інженер БУВР Тиси, заступник Уповноваженого Уряду України Олег Кисіль, словацьку – технічний директор водного господарства, заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки Павел Віраг.

Під час засідання Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за період з грудня 2008 по жовтень 2017 року, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в 6асейнах річок Уж та Латориця, охорони якості прикордонних вод та гідрометеорологічної ситуації. Також окремим завданням було підготувати проект протоколу ХV засідання Українсько-Словацької комісії по прикордонних водах, яке відбудеться у листопаді цього року на території України.

Також Сторони обговорили спільний проект Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (HUSKROUA/1702), який заплановано подати на конкурс в кінці жовтня 2017 року.

Під час зустрічі українська делегація відвідала водосховище Старіна, яке побудовано ще в 1988 році з метою забезпечення питною водою населених пунктів і знаходиться в експлуатації Кошицького водогосподарського підприємства. Загальна водозбірна площа водосховища складає 125, 81 км2, висота греблі 50 м, загальний об’єм 59,8 млн.м3. Також це водосховище може виконувати і протипаводкову функцію, загальний акумулюючий об’єм 8,73 млн.м3. Водосховище забезпечує питною водою 400 тис. жителів 7 населених пунктів, в тому числі і м. Кошіце (відстань 135 км.).

Водосховище Старіна (Словаччина)

Гребля водосховища Старіна (Словаччина)

Гребля водосховища Старіна (Словаччина)

Станція якості на водосховищі Старіна (Словаччина)

Гребля водосховища Старіна (Словаччина)

У рамках культурної програми обидві делегації відвідали музей присвячений видобуванню залізної руди та водяну кузню в Земплінському Гамре, створених в рамках спільного швейцарсько-словацького проекту.

Підписання Протоколу заступниками Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки

У результаті проведеної роботи заступники Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки підписали Протокол зустрічі 26 жовтня 2017 року в Земпленській Шираві, Словаччина.

Джерело: Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса

 

28 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів