Нині немає безкоштовної енергії, у кожного виду енергії є своя екологічна ціна, – Рівіс

Нині немає безкоштовної енергії, у кожного виду енергії є своя екологічна ціна, – Рівіс
Перебуваючи з кількаденним офіційним візитом у чеському краї Височина, закарпатська делегація на чолі з головою облради Михайлом Рівісом відвідала потужну Атомну електростанцію Дуковани та ознайомилися з її роботою.

 

Як розповіли чеські партнери, це була перша АЕС на території теперішньої Чеської Республіки. Вона розміщена за 30 км відрайонного центру Тржебич, поблизу Далешицького водосховища, звідки станція покриває свою потребу у воді. Має чотири реактори,8 градирень, кожна заввишки 125 метрів. АЕС щорічно поставляє в національну енергетичну мережу близько 14 млрд МВт год електроенергії. Модернізація електростанції проводиться послідовно, до кінця її планованого строку служби – а це 30 років після введення в дію. Тож, спорудження нового енергоблоку може розпочатися 2025 року з подальшим його запуском у 2032 році.

Реактори працюють на діоксиді урану UO2. Паливо розміщується в реакторі в 312 паливних збірках. Кожна збірка складається з 126 паливних стрижнів із загерметизованим паливом. На захід від споруд АЕС стоїть 136-метрова вежа на розтяжках для спостереження за радіоактивністю повітря.

Історія цієї атомної станції розпочалася ще минулого століття у 1970 році, коли Чехословаччина та Радянський Союз ратифікували договір на будівництво двох АЕС. З  1985 по 1987 рік введено в експлуатацію чотири енергоблоки з водо-водяними ядерними реакторами, які досі успішно працюють. У 94-ому році на об'єкті відкрито туристичний центр.

Відомо, що в цілому світі існує надзвичайна потреба в електроенергії. Незважаючи на заходи енергозбереження і енергоефективності, - лампочок, електроплит, комп’ютерів і телевізорів у світі більшає, і їм потрібен електрострум. Атомна енергетикаж вважається стабільною, бо не залежить від сезонних чи добових коливань, від погоди, як деякі види відновлювальної енергії. І ще -атомна енергетика є порівняно чистим джерелом енергії.

Вплив Чорнобильської катастрофи на розвиток атомної енергетики в європейських країнах був колосальним. Водночас, вона дала поштовх до більших заходів безпеки на АЕС, будівництва нових безпечніших реакторів. 

- На сьогодні всі країни, які мають атомні станції, досить тверезо використовують ядерну енергетику. Ніхто від неї не відмовляться, бо це потужне джерело. Проте, нині все ще немає безкоштовної енергії, у кожного виду енергії є своя екологічна ціна, і ми, українці, це на собі відчули, особливо після Чорнобильської катастрофи, - зауважив голова облради Михайло Рівіс.

Прес-служба Закарпатської облради

 

31 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів