Міжнародна асоціація випускників УжНУ підготувала перший номер власного «Вісника»

Міжнародна асоціація випускників УжНУ підготувала перший номер власного «Вісника»
Громадську організацію «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» заснували у виші п’ять місяців тому. За цей відносно короткий час утворення вже згуртувало й продовжує об’єднувати колишніх студентів найбільшого вишу Закарпаття, розпочало проекти з відновлення санаторію-профілакторію «Скалка», баз «Плішка», «Колочава», а також започаткувало власне періодичне видання – «Вісник Міжнародної асоціації випускників Ужгородського національного університету».

 

Перший номер «Вісника» презентував 19 жовтня під час урочистого засідання ради та правління ГО «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» заступник голови правління асоціації, автор ідеї і відповідальний за випуск Іван Артьомов. У підготовці видання йому допомагали працівники відділу інформаційної та комунікативної роботи асоціації випускників Людмила СередаТетяна ХохолСвітлана Зуб, а дизайном і макетуванням займалася Рената Кокіна.

На перших сторінках «Вісника» читачів вітає ректор УжНУ, президент асоціації Володимир Смоланка. Після його вступного слова у рубриці «З історії альма-матер» розміщена коротка інформація про УжНУ, а також світлини всіх ректорів вишу за 72 роки його існування. На початку видання автори пояснюють мету і цілі Міжнародної асоціації випускників, відтак оприлюднюють імена членів ради, правління асоціації, ревізійної комісії. Докладніше зі структурою ГО «Міжнародна асоціація випускників» й обов’язками її членів можна ознайомитися на сторінці 15.

У розділі «Перспективи асоціації» розміщено інтерв’ю з головою правління, першим проректором УжНУ Олександром Сливкою. Він, зокрема, пояснює важливість асоціації для вишу, розповідає про осередки, обов’язки членів і те, як вступити до ГО тощо.

«Вісник Міжнародної асоціації випускників» зміг побачити світ з допомогою генерального директора ТОВ «Сузір’я» (санаторій «Квітка полонини»), заслуженого лікаря України, члена правління асоціації Павла Ганинця. Він надав фінансову підтримку для друку видання та створення значків для членів ГО. Асоціація випускників УжНУ щиро вдячна панові Павлу за сприяння в реалізації цього проекту. Про самого Павла Ганинця, а також справу його життя можна прочитати у рубриці «Випускники УжНУ працюють на імідж Закарпаття». Тут же вміщено історії про ще двох відомих закарпатців – члена ради асоціації, голови правління «Комінвестбанку» Мирослава Гісема та начальника Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів структурного підрозділу ПАТ «Укртрансгаз» Віталія Лукіту.

До наповнення «Вісника» активно долучився очільник фізичного факультету Володимир Лазур, який найпершим з усіх деканів відгукнувся на пропозицію асоціації й розіслав листи колишнім випускникам факультету, котрі нині відомі у світових наукових колах. Когорті фізиків присвячена рубрика «УжНУ як старт успішного життя». Вступним словом її розпочинає Володимир Лазур, далі опубліковано бліц-інтерв’ю з випускниками фізичного факультету: кандидатом фізико-математичних наук, пост-докторантом Інституту твердого тіла м. Юліх, ФРН) Костянтином Рущанським; науковим співробітником Аргонської національної лабораторії (м. Чикаго, США) Юрієм Елінеком; професором кафедри матеріалознавства Технологічного університету Чалмерса (м. Гетеборг, Швеція) Едуардом Григою; кандидатом фізико-математичних наук, науковим співробітником Університету Кюсю (Японія) Романом Селяничем; кандидатом фізико-математичних наук, науковим співробітником факультету хімії (Національний університет Сінгапуру) Миколою Теличком; докторантом Інституту фізики Чеської академії наук Тарасом Чуторою; кандидатом фізико-математичних наук, науковим співробітником Інституту ядерної фізики Технічного університету (м. Дармштат, ФРН) Дмитром Симочком; доцентом кафедри машинобудування, завідувачем лабораторії досліджень матеріалів Університету ім. Е. Лоранда (Угорщина) Юрієм Сідором.

Після цих бліц-інтерв’ю опубліковані частини статей про доктора фізико-математичних наук, професора кафедри експериментальної фізики Університету м. Дебрецена Олександра Кокенєші, а також про Надію і Віктора Голдовських – випускників фізичного факультету, докторів філософії, які нині проживають в Ізраїлі. Надія працює завідувачем відділу стандартів та частоти Національної фізичної лабораторії, відповідальна за державний стандарт часу і частоти та національну шкалу часу, є вченим співробітником Міністерства економіки Ізраїлю, членом Міжнародного комітету часу та частоти. Віктор – член Оптичного товариства США, а також науковий керівник проекту з розробки оптичних блоків квантових стандартів частоти компанії «Accu Beat» та науковий консультант лабораторії спектроскопії плазми Інституту ім. Вайцмана.

Досвід Оксфордського університету з об’єднання зусиль випускників описує у своїй статті у «Віснику» доцент кафедри економічної теорії Світлана П’ясецька-Устич. Вона бувала у цьому навчальному закладі і вважає, що асоціація випускників УжНУ могла би запозичити деякі ідеї Оксфорду.

У рубриці «Про нас пишуть»опублікована стаття про книгу одного з ініціаторів створення асоціації – Дезидерія Петнегазі «Про життя, професію, родину», яку відзначило спеціалізоване видання «Новини медицини і фармації в Україні», що індексується в наукометричних базах даних РІНЦ (Science Index) і Google Scholar.

«Вісник Міжнародної асоціації випускників» завершується планами і проектами, які оприлюднює заступник голови правління асоціації Іван Артьомов. Однією з найближчих цілей асоціації є розробка концепції створення в УжНУ Науково-інформаційного й рекреаційно-культурного центру через реорганізацію санаторію-профілакторію «Скалка», баз «Плішка» і «Колочава». Ідеться, зокрема, про відновлення 50 % будинків на «Скалці». Тож завершується «Вісник» описом одного з можливих проектів реконструкції, що його розробила одна з найактивніших членів асоціації Світлана Зуб.

На 50 сторінках «Вісника» розміщено найважливішу інформацію, яка стосується дотеперішньої діяльності ГО «Міжнародна асоціація випускників УжНУ». Видання наочно демонструє перший етап розвитку громадської організації, у якої попереду багато справ, котрі вона вже реалізує завдяки підтримці випускників найбільшого вишу Закарпаття.

Наталія Толочко

Медіацентр УжНУ

 

06 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів