Закарпатські лялькарі з успіхом виступили для українців польського Підляшшя

Закарпатські лялькарі з успіхом виступили для українців польського Підляшшя
Наприкінці жовтня колектив Закарпатського академічного обласного театру ляльок узяв участь у XXVI фестивалі української культури на Підляшші "Підляська осінь" із виставою "По щучому велінню" за п'єсою фундатора українського професійного театру, славетного драматурга, актора і режисера Марка Кропивницького.

 

До Польщі закарпатські лялькарі завітали на запрошення Союзу українців Підляшшя, який є головним організатором українських культурних заходів у Підляському воєводстві. Північне Підляшшя, що обіймає такі історичні міста, як Сураж, Більськ-Підляський, Мельник та Дорогичин, де в 1253 році коронувався князь Данило Галицький, розташоване на північному заході  і є українською етнічною територією. Зараз це – єдина місцина в межах Польщі, де здавна компактно проживає україномовне населення. З огляду на периферійне положення, віддалення від українських культурно-національних центрів та відсутність української інтелігенції, національна свідомість не могла тут сформуватися роками, і лише з часом, у кінці ХХ століття почався рух за збереження та підйом етнічної культури. В цьому чимала заслуга саме організації "Союз українців Підляшшя", що присутня на культурній мапі регіону вже 25 років. Саме тому весь 2017 рік у регіоні проходять заходи, присвячені ювілею організації.

Фестиваль "Підляська осінь", який тривав у останній жовтневий тиждень, охопив безліч культурних заходів, зокрема, презентації книжок, виступи низки українських танцювальних і вокальних ансамблів з України, Білорусі та Польщі, виставки-презентації доробку народних митців тощо.

Закарпатський академічний обласний театр ляльок уперше взяв участь у "Підляській осені" та був єдиним театральним колективом на фестивалі. Програмою передбачалися 4 виступи лялькарів – два у Більськ-Підляському, а також у містах Білосток та Черемха. Юні глядачі з задоволенням стежили за казковими перипетіями героїв вистави "По щучому велінню", яку майстерно виконували актори-лялькарі Олена Пишка, Юлія Чеховська, Павло Проданюк та Дмитро Малий. З не меншим задоволенням сприймали постановку й дорослі, адже побудована вона в жанрі українського музично-драматичного дивертисменту. В ній багато широковідомої української музики, танців, концертних номерів, яскраві ляльки та колоритні костюми акторів. (Режисер-постановник – заслужений артист України Олександр Куцик, художник-постановник – Тетяна Улинець, музичне оформлення – заслуженого працівника культури України Олександра Ухача, постановка танців – Юрія Мочарка). Про високу оцінку виступу артистів "Бавки" свідчать і дипломи, отримані на фестивалі.

Підсумовуючи враження від поїздки, спілкування з учасниками й організаторами XXVI фестивалю української культури на Підляшші "Підляська осінь", можна з упевненістю констатувати: закарпатський колектив лялькарів справив на глядачів неабияке враження, а творчі стосунки між українським Закарпаттям та польським Підляшшям триватимуть надалі.

Ніна Малишка, театрознавець

 

07 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів