Закарпатські енергетики попереджають: електрострум може вбити!

Закарпатські енергетики попереджають: електрострум може вбити!
Останнім часом сумна статистика ураження як дорослих, так і дітей електричним струмом поповнилася прикрими нещасними випадками зі смертельними наслідками.

 

Упродовж жовтня 2017 року на обладнанні енергетичних компаній України загинули 4 сторонні особи. Переважна більшість нещасних випадків смертельного травмування сторонніх осіб на електрообладнанні енергетичних компаній пов’язана зі самовільним проникненням у розподільчі пристрої трансформаторних підстанцій та торканням до струмовідних частин електроустановок: хтось робить це з метою крадіжок електрообладнання, а хтось зі  спробою зробити ефективне «селфі».  А все – через недбалість людей і недостатність усвідомлення небезпеки від ураження електричним струмом. Електрична напруга невидима для зору та сприйняття людиною, а отже небезпека не усвідомлюється до моменту ураження.

У нашій державі існують Правила охорони електричних мереж (далі – Правила), якими, крім іншого, визначено умови запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму. Правилами визначені охоронні зони електричних мереж, перебування в яких становить потенційну загрозу для життєдіяльності людини. Тобто, наближення на визначену відстань до енергетичних об’єктів або проведення в цих зонах будь-яких робіт чи заходів, небезпечно для життя:

Напруга  повітряних ліній електропередачі, кВ

Охоронна зона,

 в метрах

 до 1 кВ

2 м

 до 20 кВ

10 м

      35 кВ

15 м

     110 кВ

20 м

     150,220 кВ

25 м

     330,400,500 кВ

30 м

     750 кВ

40 м

З метою уникнення ураження електричним струмом забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків.

Для  запобігання  нещасним  випадкам  дотримуйтесь  таких  правил:

· Не заходьте  на територію і в приміщення об’єктів електричних мереж.

·  Не відкривайте двері огороджень електроустановок і не проникайте за огорожі й бар’єри.

· Не піднімайтеся на опори ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів.

· Не запускайте поряд із лініями електропередачі спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв, не кидайте на проводи будь-які сторонні предмети.

·  Не рибальте поблизу ліній електропередачі.

· Не розпалюйте під лініями електропередачі вогнища, не складайте дрова, солому й інші легкозаймисті речі.

· Не наближайтесь до обірваного проводу на відстань ближче, ніж 8 метрів.

·   Не торкайтесь обірваних проводів.

· Під час грози, якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте наближення до об’єктів електричних мереж.

· Дотримуйтеся вимог попереджувальних знаків і плакатів, якими позначені місця небезпеки від ураження електричним струмом, заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач.

Не нехтуйте цими правилами!  Прості речі рятують життя!

ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до всіх закарпатців: якщо Ви стали свідком крадіжки електрообладнання, зливу оливи з трансформаторів, зняття дротів ліній електропередач, несанкціонованих робіт поблизу ліній електропередач, підіймання сторонніх осіб на опори ЛЕП, побачили відкриті двері електроустановок та проведення будь-яких робіт людьми, які не є працівниками ПрАТ «Закарпаттяобленерго»  (це можна визначити по спецодягу зеленого кольору з написом на ньому ПрАТ «Закарпаттяобленерго», а також за аналогічним написом на припаркованій поруч машині) повідомляйте на гарячу лінію ПрАТ«Закарпаттяобленерго»: 0-800-501-620 (безкоштовно для стаціонарних і мобільних телефонів) із будь-якого регіону області.  

 Бажаємо вам лише гарних подій у житті! 

Адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго»

 

07 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів