Патріотів Срібної Землі закликають долучитися до святкування дня створення "Карпатської Січі"

Патріотів Срібної Землі закликають долучитися до святкування дня створення "Карпатської Січі"
11-12 листопада на Закарпатті відбудуться заходи до дня створення Організації народної оборони «Карпатська Січ» — парамілітарної організації на Закарпатті в 1938–1939 рр., створеної націоналістами «Української національної оборони».

 

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Заходи до дня створення ОНОКС «Карпатська Січ» на Закарпатті. Історія та сьогодення»

11-12 листопада на Закарпатті відбудуться заходи до дня створення Організації народної оборони «Карпатська Січ» — парамілітарної організації на Закарпатті в 1938–1939 рр., створеної націоналістами «Української національної оборони».

Олег Куцин, командир окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ» розповів: «Цими днями виповнюється 79-та річниця створення Карпатської Січі. Ми вважаємо себе духовними нащадками цієї потужної організації і хочемо відзначити дату рядом заходів на Закарпатті. Я є одним із засновників громадського об’єднання «Історичний клуб «Карпатська Україна», тож ми вирішили провести 11 листопада круглий стіл у співорганізаторстві із Інститутом українознавства, Інститутом національної пам’яті і Ужгородським національним університетом, у приміщенні Вченої ради УжНУ. Виступатимуть науковці, які проводитимуть аналогії із сучасністю, розкажуть про створення і роль Карпатської Січі. Цього ж дня презентуємо і добровольчий підрозділ, маємо намір вшанувати загиблих побратимів, нагородити хрестами Карпатської Січі і медаллю Михайла Колодзінського учасників бойових дій. Також хочемо нагородити науковців, які вклали свій внесок у дослідження історії Закарпаття та військової історії України. Відвідаємо консульство Угорщини і хочемо заявити там свою позицію, що деякі угорські заяви, зокрема, одо мовного закону, не є позицією мирного співіснування».

Видавець і краєзнавець Іван Ребрик зауважив: «За 25 років ми пройшли досить успішно шлях трансформації свідомості від радянського заперечення самого факту українського національного руху на Закарпаття до розуміння його героїчної сутності. Сьогодні все ще не можемо говорити, що тема Карпатської України вичерпана чи перебуває на високому рівні суспільного усвідомлення. Досі нема, на жаль, системного тексту історії нашого краю упродовж століття, хоча й немало зроблено. Нам бракує незаперечної конкретики. Ми багато говорили про героїзм творців і оборонців Карпатської України, але мало маємо у правовому сенсі зафіксованих злочинів щодо нашого народу на наших землях. Зараз Інститут історичної пам’яті та інші наукові інституції докладають максимум зусиль, аби не лише говорити про завдані нам кривди, але і на належному юридичному та науковому рівні це фіксувати і перетворити це на зброю, вагомий аргумент. Бо у цьому динамічному і драматичному світі дуже непросто боронити себе, свою державу. Часто і друзі виявляються не такими дружніми, як це мало б бути у цивілізованому світі. Про це і йтиметься на круглому столі, де будуть озвучені ґрунтовні доповіді».

Програма заходів: 

11 листопада, м. Ужгород - науковий круглий стіл "Угорська окупація українських земель: міжнародна відповідальність та виклики сьогодення" за участі відомих істориків краю, представників Інституту Українознавства та Інституту національної пам'яті України (12:00, пл. Народна, 3, зал Вченої ради УжНУ), нагородження бойовими відзнаками бійців ОДЧ «Карпатська Січ», учасників російсько-української війни та святковий концерт, показ фільму про Карпатську Україну. Заплановано і мілітарний Марш Слави Карпатської Січі (між 145 і 16.00).

12 листопада - марш та покладання квітів до могил берегівчан, що загинули на сході, захищаючи територіальну цілісність України у місті Берегово.

«Запрошуємо всіх патріотів краю долучатись до ветеранів сучасної московсько-української війни, бійців Карпатської Січі та Легіону Свободи та взяти участь у заходах з нагоди створення ОНОКС "Карпатська Січ"», - підсумував Олег Куцин.

 

07 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів