В Ужгороді відшкодують частину кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на ремонт та реконструкцію багатоквартирних будинків

В Ужгороді відшкодують частину кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на ремонт та реконструкцію багатоквартирних будинків
Абсолютна більшість депутатів міськради проголосували сьогодні за Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2018-2022 роки («Теплий дім») з подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради. Ресурсне забезпечення програми – 30 млн. грн., із них із міського бюджету – 12 млн. грн.

 

Учасники Програми – ОСББ, ЖБК, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, банківські установи: Закарпатське обласне управління філії АТ "Ощадбанк", Закарпатська обласна дирекція АБ «УКРГАЗ-БАНК», філія АТ «Укрексімбанк» в м. Ужгород; філія «Закарпатське регіональне управління» ПАТ КБ «ПриватБанк».

На 1 вересня 2017 року в багатоквартирних будинках Ужгорода створено 323 ОСББ, у 46 – діють ЖБК. За Програмою відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2016-2017 роки («Теплий дім») у 2016 році міською радою відшкодовано на реалізацію проектів двом ОСББ на суму 190,7 тис. грн, за 8 місяців 2017 року – двом ОСББ на суму 192,3 тис. грн, станом на сьогодні кредити оформляють ще 10 ОСББ.

При цьому необхідно зазначити, що із лютого по вересень 2017 року в місті оформлення кредитів було призупинено через прийняття постанови Кабінету Міністрів України, яка передбачала вимогу для ОСББ, ЖБК (позичальників) на час оформлення кредитів встановлювати загальнобудинкові теплові лічильники.

Оскільки в Ужгороді відсутнє централізоване теплозабезпечення, Ужгородська міська рада зверталася до Кабінету Міністрів України щодо внесення відповідних змін до цієї постанови про необов’язковість встановлення теплових лічильників для ОСББ у нашому місті. Відповідні зміни щодо відміни вимоги внесені постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 року №513.

Основним завданням Програми є запровадження механізму використання коштів, передбачених у міському бюджеті на часткове відшкодування тіла кредиту за залученими ОСББ у кредитно-фінансових установах кредитами на впровадження енергозберігаючих заходів.

Програмою підтримуються такі заходи: утеплення фасаду, покрівлі, дахового перекриття та підлоги; заміна вікон та дверей у місцях загального користування; інші енергозберігаючі заходи. Відшкодування частини кредиту з міського бюджету надається ОСББ, ЖБК у розмірі 40% від максимального розміру основної суми (тіла) кредиту, але не більше 250 тис. грн. за одним кредитним договором, на заходи з енергозбереження багатоквартирних будинків згідно з Програмою.

 

09 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів