Дещо про нові правила у сфері житлово-комунальних послуг

Дещо про нові правила у сфері житлово-комунальних послуг
Як тепер будемо платити за “комуналку” і до чого готуватись?

 

Згідно із законом “Про житлово-комунальні послуги”, ухваленим ВР 9 листопада, споживачі сплачуватимуть лише за фактично надані комунальні послуги.

Більше того, законом передбачена можливість зменшення розміру плати за комуналку, у випадку ненадання послуг ЖКГ, їх надання в неповному обсязі, або погіршення їх якості.

Також, споживач може відмовитися від сплати комуналки (за виключенням теплової енергії), якщо він відсутній у приміщенні понад 30 календарних днів.

Крім того споживачу надається законне право без додаткової оплати отримувати від виконавця житлово-комунальних послуг:

інформацію про ціни і тарифи;

загальну вартість місячного платежу;

структуру ціни або тарифу;

норми споживання;

порядок надання послуги, а також про її споживчі властивості.

У новому законі з’явилася норма про те, що в разі аварії виконавець послуг ЖКГ зобов’язаний повідомити споживача не пізніше ніж через 3 години після відключення комунальної послуги. У повідомленні мають бути вказані причини та строк перерви.

У законі прописано, що без укладення договору (індивідуального або колективного) послуга не буде вважатися комунальної, а тому дія цього закону на неї не пошириться.

Додамо, 9 листопада, 262 українські парламентарі остаточно ухвалили законопроект №1581-д “Про житлово-комунальні послуги”. Нардеп Олена Бабак з фракції “Самопоміч” зазначила, що згідно прийнятого закону, з 1 січня 2019 року споживачі платитимуть штраф в розмірі однієї сотої відсотка за кожний день прострочення оплати житлово-комунальних послуг.

Джерело: Сегодня

 

10 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів