Доларові кредити повертаються?

Доларові кредити повертаються?
Що потрібно знати закарпатцям.

 

Верховний суд, розглядаючи справу №6-2024цс16, дозволив споживче валютне кредитування населення з застереженням, що єдиним засобом платежів в Україні залишається гривня, тому власне, кредит повинні надавати виключно у національній валюті. А ось кредитору дозволили у договорі встановлювати валютну прив’язку до іноземної валюти за бажанням.

Прив’язка встановлюватиметься виключно за офіційним курсом Національного банку і ніяк не інакше. Сума ж платежу має перераховуватися в прив’язці до нього на день платежу, згідно з умовами, прописаним в договорі.

За словами адвоката Ростислава Кравця, рішення Верховного суду, яким в країні повернулися до “у.о.”, суперечить чинному законодавству, проте його постанови оскарженню не підлягають.

Хоча суди нижчих інстанцій наголошували, що валютна прив’язка незаконна, утім ВСУ видав взагалі протилежну позицію, і кредитори почнуть активно його рішенням користуватися, зазначив юрист Михайло Можаєв.

Зазначимо, валютне кредитування фізичних осіб заборонили ще в листопаді 2011 року, після того, як долар від 7,95 почав підійматися до 8,10. Майже відразу пішли неплатежі по валютних кредитах. Відтоді заборонили видавати нові позики у вільноконвертованій валюті.

Джерело: finance.ua

 

10 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів