Закарпатський режисер створює фільм про пригоди українця в Росії

Закарпатський режисер створює фільм про пригоди українця в Росії
Закарпатський режисер і вчений-юрист В’ячеслав Бігун працює над фільмом «Сильні духом» про неймовірні пригоди українця в Росії.

 

Про це стало відомо на початку листопада під час зустрічі із Юрієм Яценко, першим українським політв’язнем Кремля, якому вдалося вирватися на волю після російської агресії в Україні. Фільм прагне художніми засобами показати неймовірні випробування та силу духу українця.

Волонтер медичної служби на Майдані, студент-юрист Юрій Яценко зник у Росії 6 травня 2014 року. Як виявилося, його затримали та піддавали систематичним катуванням із метою вербування. Щоби повідомити про себе, він солідарно з колегою розрізав собі вени та живіт. Проте згодом його не було звільнено з-під варти, а засуджено за сфабрикованими звинуваченнями. Завдяки рішучості, силі духу та віри та за підтримки родини, юристів і міжнародної спільноти, йому вдалося вирвався на волю в травні 2015 року. Нині Юрій Яценко – радник Міністра закордонних справ України, який працює над звільненням українських політичних в’язнів у Росії.

Мотивуюча зустріч пройшла в теплій атмосфері в Тячівському будинку культури за участі громадськості та школярів. Вони поспілкуватися з героєм та переглянули робочі матеріали стрічки «Сильні духом». Робота над фільмом розпочалася ще в 2015 році. Тоді ще за життя оператора Бориса Ухова було зафільмовано свідчення Юрія Яценко, його родини та колег. Відтак до роботи долучився художник Олександр Педос, який розпочав роботу над художнім оформленням стрічки В’ячеслава Бігуна.

В’ячеслав Бігун ? український кінематографіст і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Народився в Тячеві, навчався і працював у провідних університетах і наукових установах світу (Сорбонна, Гейдельберг, Львівський університет та ін.), юристом ? в Європейському суді з прав людини. Кандидат юридичних наук, магістр кіномистецтва. Автор більше 500 публікацій та більше 15 фільмів, 12 з яких, на осінь 2017 р., більше 30 разів нагороджено на українських і зарубіжних кінофестивалях. У 2017 році режисер завершив п’ять  фільмів, з-яких перший повнометражний – «Серце мами Гонгадзе».

 

11 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів