Феномен Карпатської України

Феномен Карпатської України
Сьогодні, 11 листопада, в УжНУ відбувся науковий круглий стіл, присвячений національним змаганням 30-40 років ХХ століття на Закарпатті та історії Карпатської Січі.

 

Наукова зустріч «Угорська окупація українських земель у 1939-1944 роках та Карпатська Січ» була присвячена до  79-ї річниці створення організації «Карпатська Січ» та надання автономії Карпатській Україні в складі І Чехословацької республіки у 1938 році. Ініціаторами проведення круглого столу виступили науковці Ужгородського національного університету, представники Науково-дослідного інституту українознавства МОН України,  та історичного клубу «Карпатська Україна».

З вітальним словом виступив директор Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Богдан Галайко, який подякував присутнім за підтримку, ініціативу у відзначенні важливих історичних подій. «Сподіваюся, що українське питання на Закарпатті буде набирати щораз більше обертів, підтримуватиметься владою для того, аби ми відновили нашу національну пам'ять, змогли відверто дивитися у вічі, а головне, знайти відповіді на ті питання, які турбують нас не одне десятиліття».

«Феномен Карпатської України, який мав місце в нашій історії по праву вважається надзвичайно важливим етапом українського державотворення. Дуже добре, що нині зібралися науковці, громадські діячі, молодь та представники інших освітніх закладів, зокрема ректор Карпатського університету ім. А. Волошина. Періоди Закарпатської історії, української історії, досить неоднозначно трактуються, тим паче тепер, коли Україна перебуває в стані гібридної війни. Саме тому я переконана, що нині історики відіграють важливу роль, адже на основі фактів, документів і реалій,  повинні розставляти правильні акценти щодо історії нашого регіону» - зазначила проректор УжНУ Мирослава Лендьел.

В ході зустрічі науковці торкнулися питання історико-правових аспектів угорської окупації та анексії Закарпаття 1938-1944 років, боротьби Карпатської Січі в рамках українсько-угорського конфлікту 1939 року та репресій проти українського населення на території Закарпаття та УРСР в 1939-1944 роках.  Також під час роботи круглого столу звернули увагу на питання вшанування пам’яті полеглих захисників Карпатської України у 1939 році.

Окремо торкнулися питання релігійних чинників та їх використання чужинськими державами в розділенні української нації, про що доповідав єпископ Віктор Бедь. Він наголосив, що релігійне питання стоїть гостро і до нині, однак важіль впливу – дедалі жорсткіший. Єпископ зазначив, що існує чимало факторів які не дають Україні перемогти гібридну війну, один із них – маніпуляції в релігійних питаннях, та розповів про механізми впливу та шляхи для їх уникнення.

Також в рамках круглого столу директор видавництва «Ґражда» Іван Ребрик презентував  історичний клуб «Карпатська Україна» та розповів про перспективи його діяльності.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Фото: Вероніка Кобаль

 

11 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів