Пеня за борги ЖКГ: як вплинуть на населення нові штрафи

Пеня за борги ЖКГ: як вплинуть на населення нові штрафи
Без сумнівів, що вже зараз існує проблема з оплатою комунальних послуг. Однак ухвалений депутатами розмір пені за несвоєчасну сплату комуналки є класичним прикладом напівміри, коли і бюджет хочеться наповнити, і рейтинги остаточно не розгубити.

 

Про це розповів доктор соціологічних наук Олександр Шульга, оцінюючи інформацію про те, що в Україні запровадять пеню за борги за комунальні послуги.

«За останні кілька років частка несплат з боку населення постійно збільшується й уже наближається до 30 мільярдів гривень. З іншого боку, як визнають чиновники, лише щоб покрити останні кілька місяців цього року, за ухваленими державою зобов’язаннями щодо субсидій уже не вистачає 10 мільярдів гривень», – зазначив експерт.

Все це відбувається на тлі того, що проблема високих комунальних тарифів посідає серед проблем українців одне з перших місць поряд із високими цінами та низькими зарплатами й пенсіями, підкреслив він.

«Це перше місце в рейтингах основних турбот населення стає нині тим більш явним, що далі ситуація на фронті перебуває в стані «окопної війни», без інтенсивних та повномасштабних зіткнень із великими жертвами серед військових та населення за короткий проміжок часу», – додав Шульга.

На його думку, за таких умов уряд і парламент не можуть не вживати заходів щодо оптимізації виплат та стимулювання населення сплачувати за послуги ЖКГ.

Встановлений розмір пені демонструє, що ці кроки проводять у найкращих традиціях української політики, акцентував він.

«Передбачений максимум у 3,65% пені на рік від суми заборгованості не може змусити заплатити за комунальні тарифи тих громадян, які мають змогу, але з якихось причин цього не роблять. Додаткове навантаження у вигляді пені ніяк не допоможе, а навпаки, для тих людей, які просто фінансово не можуть сплатити в повному обсязі за комунальні послуги, погіршить ситуацію», – уточнив фахівець.

За його словами, передбачені в законі механізми захисту від нарахування пені, скоріш за все, не зможуть захистити таких людей від несправедливих нарахувань.

«У реальному житті ця норма не матиме необхідного ефекту щодо стимулюванню населення сплачувати вчасно», – пояснив Шульга.

Натомість вона співпадає зі спростованим урядом, але об’єктивно майже невідворотним підвищенням комунальних тарифів, наголосив експерт.

«Норма про пеню стане потужним аргументом опозиції про те, що влада здійснює «антинародну» політику, підвищуючи тарифи й водночас запроваджуючи штрафи за їх несвоєчасну сплату. І тут невеликий розмір пені вже не матиме жодного значення», – резюмував Олександр Шульга.

Нагадаємо, законом про житлово-комунальні послуги передбачається запровадження пені з 1 січня 2019 року в розмірі 0,01% за кожен день прострочення з дати, коли сплив термін оплати. Тим часом ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Джерело: "Слово і Діло"

 

13 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів