Що таке фактчекінг – тепер знають закарпатські студенти-журналісти

Що таке фактчекінг – тепер знають закарпатські студенти-журналісти
Тренінг щодо перевірки фактів на точність для юних медійників влаштував головний редактор неполітичного інформаційно-аналітичного проекту «FactCheck-Ukraine» Олександр Гороховський.

 

Нещодавно на відділення журналістики УжНУ завітав головний редактор неполітичного інформаційно-аналітичного проекту FactCheck-Ukraine, керівник проекту Checkregion-ua Олександр Гороховський, який у доступній формі тренінгу торкнувся аспектів складності перевірки фактів на точність.

Олександр Гороховський

Зустріч гість розпочав із екскурсу у розвиток фактчекінгу в Україні, назвавши основні ресурси, що спеціалізуються на розслідуваннях (Stop-Fake, Chesno, VoxCheck, FactCheck-Ukraine, Checkregion-ua, «Слово і діло», «Детектор медіа»). Далі мова йшла про об’єкти перевірки, якими найчастіше виступають публічні заяви знакових осіб. Доповідач на життєвих прикладах доступно пояснював методи і прийоми фактчекінгу.

Глибше Олександр Гороховський спинився на спрямованості фактчекінгу, котра полягає у викритті недостовірності оголошеної інформації, говорив про виявлення ознак маніпуляції даними, навмисного спотворення причиново-наслідкових зв’язків, розпізнавання елементів популізму та встановлення дійсної картини подій. Наголосив також на оригінальності концепту, який розвиває з колегами, адже FactCheck, як новий медіатренд, відрізняється від звичайного журналістського розслідування винесенням оціночного вердикту (правда, напівправда, брехня), доступністю інформації, яка зрозуміла масовому читачеві, бо ж найчастіше результати мають візуально простий вигляд – графік, карикатура, схема, динамічна графіка тощо.

У ході розмови гість підкреслив, що найголовніше у медійній сфері – етика: фактчек не зациклений на пошуку брехні, а покликаний встановити істинність, достовірність заяв, не вказує, що спікер – брехун, а констатує недостовірні факти у його висловлюванні.

Загалом зустріч виявилася надзвичайно корисною для юних журналістів, адже об’єктивність подання інформації, достовірність фактів – це підвалини професійної журналістської діяльності.

Марія Шелельо

Медіацентр УжНУ

 

13 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів