Головний податківець Закарпаття: про зарплати працівників, наповнення бюджету та реформу ДФС

Головний податківець Закарпаття: про зарплати працівників, наповнення бюджету та реформу ДФС
В рамках проекту “Персона” журналісти поспілкувалися з керівником Головного управління Державної фіскальної служби України в Закарпатській області. Про виконання поставлених завдань, впровадження інновацій у сферу органів ДФС, результати роботи закарпатських фіскалів, бізнес-клімат регіону та плани на майбутнє – у ексклюзивному інтерв’ю з Петріченком Олексієм Олександровичем.

 

– Доброго дня, Олексію Олександровичу, надходження до зведеного бюджету за поточний рік майже на четвертину перевищують надходження за аналогічний період минулого року. Чим зобов’язані такій позитивній динаміці?

– З року в рік відбувається збільшення надходжень до зведеного бюджету. Тільки за 10 місяців 2017 року ця цифра сягає 4 мільярдів 312 мільйонів гривень податків. Це на 22.9 відсотків більше ніж за аналогічний період минулого року.

Варто додати, що значний приріст відчувають і місцеві бюджети. Так, за 10 місяців 2017 року до місцевих бюджетів області надійшло понад 2 млрд 677 млн грн податкових платежів, що на 518,7 млн грн більше, порівняно з відповідним періодом минулого року.

Причин такій позитивній динаміці багато – це і зміни в податковому законодавстві, і показники у нашій роботі, але, в основному все таки вважаю, що головною причиною є сумлінність наших платників податків.

Як на бюджеті відзначилося гучне підняття мінімальної заробітної плати? Роботодавці сумлінно відносяться до реєстрації своїх працівників та до сплати супутніх податків?

Підняття  мінімальної заробітної плати – це однозначно позитив, який відобразився і на надходженні податків до бюджету, і на фінансовій благополучності громадян. Більшість роботодавців підняли заробітні плати одразу з набуттям чинності відповідного законодавства. А що стосується легалізації працівників, то це одна з актуальних тем сьогодення. Для нас, як фіскального органу, є надзвичайно важливо, щоб роботодавці не виплачували заробітну плату у «конвертах» і використовували найману працю із належним оформленням трудових відносин. В інакшому разі – це порушення чинного законодавства про працю та оплату праці. І це порушення передбачає великі штрафи.

Хочу зауважити, що в порівнянні з минулими роками, роботодавці сумлінніше відносяться до реєстрації своїх працівників.

Також постійно здійснюються профілактичні заходи. Фахівці ДФС у складі робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створених за ініціативою місцевих органів виконавчої влади, здійснюють обстеження виробничих, торгових приміщень юридичних та фізичних осіб, місць здійснення підприємницької діяльності, а також проводять роз’яснювальну роботу з роботодавцями. Ми намагаємось переконати як роботодавців, так і найманих працівників офіційно оформити трудові відносини.

Зараз функції з контролю за реєстрацією робітників виконує Управління Держпраці у Закарпатській області. З цим Управлінням, з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області, ми наприкінці серпня підписали тристоронню угоду про співпрацю між відомствами. Ми зобов’язались співпрацювати та координувати спільні дії щодо запобігання нелегальної зайнятості населення та виплати доходів без сплати належних податків, зборів та єдиного соціального внеску.

Тоді щодо зарплат податківців. Очільник Закарпатської митниці ДФС повідомляв, що 10% з перевиконань митниці йде на розвиток інфраструктури та підняття заробітних плат митників. Зараз в ЗМІ з’явилася інформація, що така сама схема працюватиме і щодо працівників ДФС. Прокоментуєте?

Заохочення наших працівників – одна з основних проблем у вирішенні якої ми маємо позитивні зрушення. Зокрема, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 250-р «Деякі питання спрямування частини суми перевиконання загального обсягу митних платежів за січень 2017 року на забезпечення функціонування органів, які безпосередньо здійснюють митний контроль» видатки  на оплату праці посадових осіб митниць були збільшені. Наразі, завдяки підтримці уряду та керівництва фіскальної служби, податковий напрямок, тобто працівники Головних управлінь та податкових інспекцій, також вже отримують гідну заробітню плату. Зарплата, в порівнянні з літніми місцями, збільшена  майже вдвічі.

Багато представників державних органів заявляли, що з різних причин в останні роки відчували нестачу кваліфікованих кадрів. Яка ситуація в очолюваному вами відомстві?

Відверто кажучи, був такий період, що ми оголошували конкурс на вакантні посади, а на нього не приходило жодної людини. Вже після згадуваного підняття матеріального стимулу такої нестачі в кадрах немає. Додам, що свого часу, будучи керівником одного з управлінь, я особисто відвідував навчальні заклади області, щоб набрати молодих працівників, пізніше це відіграло важливу роль в результатах роботи відділу.

Цього року не так багато інформації щодо затримання фіскалів на хабарі. Як протидієте проявам корупції в регіональному ДФС?

В квітні місцевими правоохоронцями на хабарі було викрито одного з керівників управління внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби у Закарпатській області.

Зараз відбувається реорганізація, і станом на сьогодні оновлено більшість складу цього підрозділу. Вважаю, що в майбутньому цих фактів у нас і не буде, оскільки постійно проводиться робота з профілактики та запобіганню проявів корупції серед працівників.

Зокрема, проведено 58 таких профілактичних заходів, в тому числі: проведено 26 лекцій-бесід в колективах територіальних органів ДФС, 15 працівникам ДФС винесено офіційні застереження про недопущення протиправної поведінки, проведено 17 інших заходів, спрямованих на підвищення ефективності протидії корупції.

Дуже велике значення має матеріальне забезпечення працівників. Якщо людина отримує гідну оплату праці, то вона завжди цінитиме свою роботу та вболіватиме за свої результати.

Нещодавно ваша прес-служба повідомляла про повернення закарпатських бійців спецпідрозділу «Фантом» із зони АТО. Для багатьох напевно стало новиною, що податківці також беруть участь в антитерористичній операції. Що це за підрозділ та чим займаються податківці в зоні антитерористичної операції?

Спецпідрозділ «Фантом» створено в січні 2015-го року. Цей спеціальний підрозділ податкової міліції Державної фіскальної служби України займається боротьбою з економічною злочинністю та контрабандою вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

 

Петріченко О.О. із закарпатськими бійями спецпідрозділу “Фантом”

Тобто, основний напрямок завдань наших хлопців, звичайно ж, стосується економічного блоку.

Деякі бійці пройшли вже кілька ротацій. Зараз додому, на Закарпаття, повернулося двоє бійців – Іван Порада та Руслан Халахан, а загалом, з початку АТО, участь в операції взяло 5 наших бійців.

Щодо оперативників. Які найгучніші викриття за 2017 рік виявили працівники оперативного відділу ДФС в Закарпатській області?

Нещодавно працівниками ДФС у Закарпатській області в Ужгороді було виявлено склад з прихованими в азбестових трубах понад 45 тисяч пачок цигарок, які очевидно готувалися до незаконного переправлення закордон. Загальна сума вилучених цигарок сягає 1 мільйон 267 тисяч гривень.

«Мінфін починає реформування ДФС», матеріали з такими заголовками часто зустрічаються на сторінках в Інтернет-виданнях та в новинах. Про що йде мова, чого очікувати в 2017-2018 році від анонсованого реформування Державної фіскальної служби?

Реформа ДФС відбувається з початку 2014 року. Цього року одне з найбільших нововведень – зміна та передача функцій з районного рівня на обласний. Зокрема, це проведення контрольно-перевірочної роботи, адміністрування податків, зборів, платежів, контроль за своєчасністю подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності, контроль за правомірністю бюджетного відшкодування податку на додану вартість, погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів тощо).

Таким чином, виконання більшості функцій контролюючих органів зосереджено на рівні головних управлінь. Відтак державні податкові інспекції, зокрема, здійснюють сервісне обслуговування платників податків; здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням; формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб – платників податків, Єдиний банк даних про платників податків – юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи; виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків.

Що стосується планів, то буквально 26 вересня, робоча група з реформи ДФС, за результатами діагностики основних функцій та сервісів Державної фіскальної служби, визначила головні напрямки роботи в короткостроковій перспективі: обслуговування платників, податкові перевірки, погашення боргу, робота з персоналом.

Крім того, протягом наступних двох місяців мають бути реалізовані 10 ініціатив, які були визначені для негайного впровадження. Наприклад, це переведення максимальної кількості послуг в онлайн, нарощення можливостей call-центру, розбудова сучасної та захищеної IT-інфраструктури та інші.

На вашу думку  це позитивні зміни у роботі ДФС? Не відчуватиме обласне управління важкості в роботі у зв’язку з додатковим навантаженням?

Те, про що я Вам кажу, це те, що зроблено і те, що заплановано, і все має за мету не тільки сформувати імідж ДФС як професійного та сервісного органу, але, що головне, підвищити довіру платників податків до нашого органу. Все це надзвичайно важливо і позитивно, на мою думку.

Подивіться на роботу «Електронного кабінету платника податків». Це сучасний модернізований сервіс, який не поступається комерційним аналогам. Електронний кабінет – це той механізм та інструмент, який переводить спілкування платника податків та інспектора фіскальної служби у віртуальну площину, де людський фактор зведений практично до нуля. Тим більше, що в електронному кабінеті всі дані захищені і мінімізовані можливості кібератаки.

Якщо говорити про найпопулярніші сервіси в Електронному кабінеті платника, то їх три. Перший – отримання довідки про доходи, яка необхідна, наприклад, для заповнення декларації та отримання субсидій, друга – отримання довідки про відсутність заборгованості перед бюджетом, необхідна, зокрема, для участі у тендерах, та третя – Єдиний реєстр податкових накладних, який надає можливість завантаження та друку податкових накладних та отримання інформації щодо їх статусу.

Крім того, запровадженні електронні перевірки платників, хоча такою послугою у нас в області ніхто ще не користувався.

Що стосується перевірок бізнесу. До цього процесу застосовується комплексний підхід, зокрема, планування перевірок відбувається більш ретельно. Ми намагаємось якомога краще, ефективніше, якісніше визначити і врахувати всі ризики, які виникають у податковій звітності та оперативній інформації, якщо це стосується оперативного відділу.

Якщо порівняти кількість проведених перевірок, то в 2014 році це 527 позапланових та планових перевірок, в 2015-му – 378, в 2016-му – 313, а за 10 місяців цього року – 182 перевірки. Тобто йде очевидна тенденція до зменшення перевірок.

Всі реформи, зміни, які відбуваються, вони, на мою думку, покращують умови обслуговування платників податків, і, в тому числі, сприяють нашій роботі – виконанню фіскальної функції.

Як відзначилося на роботі Державної фіскальної служби приєднання української митниці?

На роботі Державної фіскальної служби це ніяк не позначилося, адже до ДФСУ ми разом були в Міністерстві доходів і зборів. І тоді, і зараз, на центральному рівні це є одна юридична особа, на регіональному  рівні –  дві  юридичні особи. Це Закарпатська митниця ДФС та Головне управління ДФС у Закарпатській області. 

У кожного свої повноваження і функції, визначені Положеннями. По деяких функціях ми співпрацюємо. Спільні в митниці з Головними управлінням ДФС: відділ власної безпеки, митний аудит, прес-служба або відділ комунікації.

В кінці травня відбулися наймасовіші затримання екс-чиновників України часів Клименка. Серед них – колишні податківці і працівники ДФС. Їхня злочинна діяльність завдала збитків державі на 96 мільярдів гривень. Чи проводилося слідство відносно наших діючих чи екс-працівників? Чи затримували когось з закарпатських податківців?

Ні, ніхто з працюючих чи екс-працівників ДФС у Закарпатській області не фігурував у цій справі.

Скільки кримінальних справ внесено до ЄРДР за матеріалами ДФС у Закарпатській області? Чи завжди ДФС вдається відстояти свою позицію в суді?

В Єдиному реєстрі досудових рішень обліковано 40 кримінальних проваджень за матеріалами оперативних підрозділів (із них 7 тяжких та особливо тяжких). Зокрема, це справи про ухилення від сплати податків, щодо незаконного обігу підакцизних товарів, фіктивність підприємства.

Як результат від кожного провадження – відшкодування збитків у закінчених кримінальних провадженнях, а це на сьогодні 4,2 млн грн. Додам, що в порівнянні з минулими роками кількість проваджень також суттєво зменшилася.

Чи скаржиться закарпатський бізнес на роботу ДФС у Закарпатській області?

У цьому контексті хотів би зазначити, що нещодавно був опублікований рейтинг областей з найкращим бізнес-кліматом в Україні. Закарпатська область увійшла в топ-5. Цей рейтинг є частиною «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment або ABCA).

Експерти склали Рейтинг на основі опитування підприємців щодо 4 критеріїв: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність та оцінка основних 3 регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок). Як результат, ми можемо говорити, що у бізнесу є питання, можливо проблеми, але ми рухаємось у правильному напрямку, працюємо над тим щоб сервісні послуги, які ми надаємо, були на максимально якісному рівні.

– Дякуємо за цікаву та змістовну розмову! Успіхів Вам та наснаги у роботі!

Розмовляв – позаштатний кореспондент газети “НКД”, Віталій С., для zak-insider.com

ФОТО Микола Барнич

Довідково: Петріченко Олексій Олександрович – народився 7 травня 1981 року в с. Ракошино, Мукачівського району Закарпатської області.

Освіта повна вища, у 2005 році Закарпатський державний університет , спеціальність – облік і аудит, кваліфікація – спеціаліст з обліку і аудиту.

Радник податкової та митної справи II рангу.

 

14 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів