Для кращого оволодіння азами фаху, студентам демонструють книжкову скарбницю університету в Ужгороді

Для кращого оволодіння азами фаху, студентам демонструють книжкову скарбницю університету в Ужгороді
Жоден фахівець-природничник не може бути сформований як знавець своєї справи без такої складової навчання, як практикуми, лабораторні, експерименти. Для істориків, на жаль, ще не винайшли машини часу. Тому за подіями й тінями минулого вони спостерігають, вчитуючись у рядки папірусів, грамот і манускриптів, вдивляючись у старовинні зображення чи узагалі викопуючи артефакти з товщі землі. Але найчастіше таки доводиться мати справу з книгою, друкованим словом, публікацією джерел, архівним документом.

 

Ми вирішили відійти від традиційної і, на наш погляд, малопродуктивної щодо одержання реального живого знання про минуле методу розгляду 3-4 питань на аудиторних семінарах. «Вступ до спеціальності» для історика – це такий предмет, котрий дає змогу принаймні у форматі контурного образу осягнути багатство й різноманіття життя в минулому, а також зрозуміти можливості його пізнання за наявної інформаційної бази та розроблених дослідницьких технологій.

У Науковій бібліотеці УжНУ

Цікавими й емоційно піднесеними виявилися наші практичні студії в Науковій бібліотеці УжНУ. На пропедевтичному занятті студенти ознайомилися з історією та структурою книгозбірні, влаштували невеличку екскурсію її відділами, аби знати що, де і куди. Було зроблено пробні замовлення літератури, і студенти набили руку на формулярах для їхнього оформлення.

Велике захоплення викликало відвідання відділу рідкісної книги. Загальновідомо, що Наукова бібліотека УжНУ має одне з найбільших і найкращих в Україні зібрань інкунабул та постінкунабул, котрі свого часу описав філолог-класицист, бібліофіл та бібліограф Юрій Сак.

З благоговінням, стримуючи емоції після попередньої веселої фотосесії на площі Андрія Бачинського та біля будівлі Єпископського палацу, студенти входили під склепіння галереї, де розміщується відділ. Співробітники Юлія Мателешко та Ігор Зомбор цікаво й змістовно розповіли про віхи історії книговидавничої справи, пояснили відповідні терміни і поняття. Студенти дізналися про те, як формувався відділ рідкісної книги і що можна знайти в його фондах. Деякі їхні найбільш визначні родзинки були репрезентовані на виставці.

Студенти-історики оволодівають азами фаху в книжковій скарбниці університету

За інформацією старшого викладача кафедри нової і новітньої історії та історіографії Сергія Гануса

Медіацентр УжНУ

 

14 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів