Москаль запевняє, що не дасть Балозі втретє захопити замок «Паланок»

Москаль запевняє, що не дасть Балозі втретє захопити замок «Паланок»
Міська влада Мукачева всіляко намагається перешкодити законному поверненню в державну власність замку «Паланок», який у 1992р. був переданий на баланс Мукачева з грубим порушенням законодавства.

 

– Процес повернення незворотний, за це у 2009р. проголосували 336 народних депутатів України, тобто конституційна більшість Верховної Ради України, – заявляє Геннадій Москаль. – А на закиди мукачівського мера про те, що Москаль ніби почав процедуру рейдерського захоплення замку відповім так: по-перше, замок і надалі залишиться в Мукачеві, однак уже не буде місцем працевлаштування для численних родичів Балог, а знаходитиметься в державній власності. А, по-друге, спроби рейдерського захоплення «Паланку» були якраз із боку Балог. Перша – ще в 2003р., а друга – в 2008р. Тоді цей об’єкт за корупційними схемами й за безцінь Балоги намагалися взяти в оренду на 49 років. Щоб не допустити цього в майбутньому, ми й повертаємо замок державі. Так само, як повернули «Музей лісу й сплаву на Чорній річці» і так само, як повернемо вкрадені Балогами від держави 350 гектарів лісу в Синяку на Мукачівщині.

Нижче в стислому вигляді подаємо матеріал «Родинна резиденція для Балоги», надрукований у тижневику «Дзеркало тижня» 21 жовтня 2008р., де чітко розписано, хто насправді головний рейдер Мукачева й Закарпаття.

«9 жовтня 2008р. Мукачівська міськрада на своїй позачерговій сесії зробила керівнику президентського секретаріату В.Балозі воістину царський подарунок – віддала в довгострокову оренду одну з найкоштовніших перлин Закарпаття – Мукачівський замок «Паланок». Фортеця, що протягом століть відбивала напади феодалів-конкурентів, повстанців та іноземних загарбників, шляхом нехитрих маніпуляцій дісталася вихідцю з непримітного села Завидово, що на Мукачівщині.

У «Паланку» (пам’ятка архітектури XIV-XVIII століття) дуже багата історична спадщина, але не тільки. Це один із найкрасивіших замків Центральної Європи, яскрава примітність Західної України, яка нещодавно брала участь у акції «Сім чудес України». Цілком зрозуміло, що нинішній керівник президентського секретаріату в силу своєї натури просто не міг не покласти на замок око. Першу спробу заволодіти «Паланком» В. Балога здійснив ще в 2003р.

У січні 2003 депутатам Мукачівської міськради навіть роздали проект рішення (подається нижче) про надання замку в 49-річну оренду товариству з обмеженою відповідальністю «Старовинний замок», директором якого був Іван Балога, молодший брат В. Балоги. Однак питання тоді так і не поставили на голосування, очевидно, в Мукачеві не наважилися давати ще один привід для нападок із боку губернатора І. Різака. З тих пір у Балог було достатньо часу, щоб як слід підготуватися до нового «штурму» неприступної фортеці.

І ось рішенням 9 жовтня 2008р. мукачівська міська рада віддала в оренду на 46 років (із 1 січня 2010 до 1 січня 2056 р.) дві третини території й приміщень «Паланку» товариству з обмеженою відповідальністю «Високий замок», яке планує облаштувати тут готельно-ресторанний комплекс. Протягом п’яти років орендар зобов’язався інвестувати в замок 12 мільйонів гривень і створити кількадесят робочих місць. Щомісячна орендна плата для «Високого замку» становитиме 32,4 тисячі гривень.

Напевно, В. Балозі ця сума здалася занадто великою, тому за умовами, прийнятими міськрадою, місту перераховуватиметься лише 15% від неї, інші 85% вважатимуться внеском у проведення реставраційно-будівельних робіт. У підсумку бюджет міста від оренди свого історичного символу матиме щомісяця менше п’яти тисяч гривень.

Що ж до персон, котрі стоять за фірмою-орендарем, то тут взагалі не могло бути ніяких сумнівів. Як вдалося з’ясувати автору матеріалу, ТзОВ «Високий замок» було створено 15 січня 2001 р., а його засновниками стала в тому числі Балога Оксана Іванівна (дружина В. Балоги).

Вид діяльності «Високого замку» – бухгалтерський облік і аудит, а його статутний фонд складає «аж» п’ятнадцять тисяч гривень. Останні роки товариство взагалі не платило податків, оскільки не отримувало жодних прибутків. Звідки «Високий замок» зі своїм мізерним статутним фондом візьме 12 мільйонів на інвестиції в «Паланок» конкурсну комісію, видно, не цікавило.

Оренда «Паланку» вже викликала чималий резонанс, кілька народних депутатів навіть звернулися в Генпрокуратуру з проханнями перевірити законність прийнятого міськрадою рішення. Утім, у Мукачеві на такі речі не звикли звертати уваги, тут вірять, що все буде «по-закарпатськи».

Готельно-ресторанний бізнес у нинішніх українських умовах не розрахований на швидку віддачу грошей, очевидно, керівника СП цікавить не так заробіток, як можливість стати фактичним володарем одного із символів Закарпаття за символічну плату. Психологія сільських скоробагатьків епохи пізнього середньовіччя, котрі купували собі дворянські титули, щоб піднести власну персону в очах інших.

Після «Паланку» В. Балозі залишилося загарбати ще одну перлину Закарпаття, що ввійшла до семи чудес України – Синевирське озеро. І перші кроки для цього вже зроблені…

 

15 листопада 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів